Poslovni Dnevnik

Naši prijevozni­ci ne boje se suspenzije Schengena

Oštrije kontrole Europsko vijeće omogućilo ponovne granične preglede u Uniji

- DARKO BIČAK

Pojačat će se kontrole na vanjskim granicama Unije, a postoji i mogućnost da zemlje članice suspendira­ju Schengensk­i režim i uvedu provjere na granicma

Vijeće Europske unije je ovog tjedna usvojilo propis o izmjenama Schengensk­og graničnog režima, što znači da će granice Unije biti čvršće i nepropusni­je, kako one vanjske, tako i one unutar članica Schengena.

Izmjene se uglavnom odnose na mogućnost da zemlje članice pojačaju kontrole na vanjskim granicama, ali isto tako prema potrebi i unutarnje.

Temeljne provjere

U slučaju striktnih primjena novih odredbi, građani Unije će od sad biti tretirani na isti način kao i državljani trećih zemalja, odnosno svi će biti podvrgnuti temeljnim kontrolama.

No, i u Europskom vijeću su svijeni da bi carinska strogoća mogla izazvati velike prometne čepove, posebice u ljetnim mjesecima. Stoga je određeno da neka zemlja u slučaju potrebe može mjeru sus- penzije Schengena primijenit­i na rok od 6 mjeseci, a najdulje se može produživat­i do 18 mjeseci. Zasad nije jasno što bi ovakva mjera mogla donijeti Hrvatskoj, posebice jer nismo u Schengenu, a istovremen­o graničimo s tri zemlje koje jesu: Mađarska, Slovenija i Italija.

Slovenski mediji spekuliraj­u da bi se ovo ljeto mogle dogoditi višekilome­tarske ko- lone na hrvatskosl­ovenskoj granici. Najave imaju dodatnu težinu zbog nedavne izjave slovenskih ministara koji su zaprijetil­i Hrvatskoj da će, ne prihvati li arbitražu oko Pirana, u špici sezone blokirati promet i otežati dolazak turista iz zapadne Europe. Za očekivati je da bi novi režim mogao značiti probleme autoprijev­oznicima. No, oni ne očekuju posebne probleme.

“Prilikom izlaska iz Hrvatske i dosad je bilo provjere identiteta vozača, a ako će sad to trajati par minuta duže, ne vidim u tome problem. Ako neka tura iz Splita za Amsterdam traje dva dana, sat ili dva više neće poremetiti poslovanje. U teretnom prijevozu je najveći problem s papirologi­jom oko robe što može odugovlači­ti posao satima i danima, a toga ne bi trebalo ovdje biti jer smo svi na zajedničko­m tržištu Unije”, kaže Petar Šimić, direktor logističke tvrtke Primacošpe­d.

Kolone na granici

Eventualni problem vidi u slučaju da se na granicama dogode kilometars­ke kolone svih kategorija vozila, no to je scenarij koji ne očekuje.

NiMilan Vrdoljak, direktor prijevozni­čke tvrtke Ricardo, zasad ne očekuje poteškoće u poslovanju. “Znam za najave, ali što će konkretno biti, još ćemo vidjeti. Bilo je i u proteklom razdoblju situacija kada se zbog izbjeglica ili terorizama pooštraval­a kontrola, no srećom je to bilo kratkotraj­no. Ako bi bilo kakvih ozbiljniji­h promjena, naravno da bi se to odrazilo na vrijeme koje će naši kamioni provesti na cestama i granici, ali u konačnici ne očekujem, odnosno nadam se, da neće biti ozbiljniji­h problema”, ističe Vrdoljak.

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Granični prijelaz Bregana
PETAR GLEBOV/PIXSELL Granični prijelaz Bregana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia