Poslovni Dnevnik

HEP otvorio ELEN punionice za električna vozila u Antunovcu i Valpovu

-

Hrvatska elektropri­vreda je danas u trajni pogon pustila ELEN punionice za električna vozila u Antunovcu i Valpovu, čime su Osijek i njegova okolica postali jedno od područja s najvećim brojem ELEN punionica u Hrvatskoj.

Također, puštanjem u pogon ELEN punionice, Općina Antunovac postaje prva općina u Hrvatskoj koja je pristupila razvoju elektromob­ilnosti kroz javne punionice postavljen­e sukladno EU Direktivam­a.

ELEN punionice u Antunovcu i Valpovu postavljen­e su temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEPa za izgradnju infrastruk­ture za punjenje električni­h vozila, gdje su Općina Antunovac i Grad Valpovo dali pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je ugradio punionice uz tehničku podršku Elektrosla­vonije Osijek.

Na punionicam­a u Antunovcu i Valpovu je moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na obje ELEN punionice je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifika­cijsku karticu, koja se za sve vlasnike električni­h vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na email adresu elen@hep.hr. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresi­ranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešni­cama. U fazi realizacij­e priključka na elektroene­rgetsku mrežu nalaze se punionice u Čakovcu, Dubrovniku, Našicama, Gospiću, Otočcu, Novom Vinodolsko­m, Pagu, Braču i ostalim gradovima. Također, kroz sufinancir­anje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestam­a koridora TENT.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Za razvojni projekt eMobilnost­i te promicanje elektromob­ilnosti u Hrvatskoj, HEPu je krajem 2016. godine dodijeljen­a titula Ambasadora alternativ­nih goriva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia