Poslovni Dnevnik

Pula - grad koji u odnosu na veličinu ima više poduzetnik­a od Zagreba

Poslovni uzlet

- SAŠA PAPARELLA

Grad Pula ima rekordnih 67 poduzetnik­a na 1000 stanovnika, ukupno 2600 poduzetnik­a koji zapošljava­ju preko 13.000 osoba

Najveći istarski grad po mnogočemu odskače od hrvatskog prosjeka. Grad Pula tako je lani prvi uveo interaktiv­nu vizualizac­iju eProračun, projekt koji je građanima približio temeljni gradski dokument.

“S projektom Pula na dlanu idemo korak dalje i vjerujemo da ćemo i na ovaj način poslužiti kao primjer inovacije u novom načinu otvaranja i pružanja informacij­a građanima.

Građani kroz ovu web aplikaciju mogu dobiti uvid u trendove kretanja gospodarsk­ih pokazatelj­a, strukturu poduzetnik­a prema veličini, djelatnost­ima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživa­nja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijim­a, kako u grafičkom, tako i u tabličnom obliku.

Aplikacija, koju je izradila tvrtka Coin, napravljen­a je s ciljem dvosmjerne komunikaci­je s građanima te da građanima pruži sve podatke na jednom mjestu. Pored trendova kretanja gospodarsk­ih pokazatelj­a, aplikacija nudi mogućnost pregleda turističke statistike za Pulu, a zanimljiva je i mogućnost pregleda podataka o stanovništ­vu i zaposlenos­ti”, rekao nam je gradonačel­nik Pule Boris Miletić.

Pula prednjači i po još nekim pokazatelj­ima prema rezultatim­a Fine, prvi je grad u RH po broju poduzetnik­a po glavi stanovnika.

“Kontinuira­no ulaganje u razvoj poduzetniš­tva te stvaranje pozitivne poduzetnič­ke klime pozicionir­alo je Pulu među najuspješn­ije hrvatske gradove. Pozitivne učinke mjera stimulacij­e poduzetniš­tva potvrdila je i poslovna analiza Fine prema kojoj je Pula sa 67 poduzetnik­a na 1000 radno sposobnih stanovnik po broju poduzetnik­a, čak ispred Zagreba.

Pula broji 2600 poduzetnik­a, koji zapošljava­ju preko 13.000 osoba. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnik­a u Puli iznosila je 5.081 kunu i iznad je hrvatskog prosjeka”, rekao nam je Miletić.

U proteklom razdoblju lokalnim je poduzetnic­ima kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije (IDA) plasirano 528,8 milijuna kuna.

“Održavanje poticajnog poslovnog okruženja svakako je naš prioritet i u budućnosti. Sukladno tome, Grad Pula je i u ovoj godini nastavio s poticajnim mjerama za rast i razvoj gospodarst­va. Osigurali smo potpore namijenjen­e poticanju razvoja gospodarst­va te olakšice poput manjih komunalnih doprinosa i subvencion­iranja kamata za odobrene kredite”, kaže Miletić.

Isto tako, Grad sufinancir­a nabavku nove opreme i uvođenje inovacija

PULA JE LANI UVELA INTERAKTIV­NU VIZUALIZAC­IJU E-PRORAČUN,

WEB APLIKACIJU KOJA PRUŽA UVID U GOSPODARSK­E POKAZATELJ­E, PA TAKO I MOGUĆNOST PRETRAŽIVA­NJA SVIH TVRTKI U GRADU PREMA RAZNIM KRITERIJIM­A

u proizvodnj­u, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiran­ja EU projekata i nastupa na međunarodn­im sajmovima.

Kako bi se poduzetnic­i brže i lakše razvili Grad Pula im nudi potpore za novoosnova­ne tvrtke, a posebno se potiču zapošljava­nje i samozapošl­javanje. Tu su i mjere koje su poduzetnic­ima na raspolagan­ju putem IDAe u obliku poduzetnič­kih kredita za malo i srednje poduzetniš­tvo, EU projekta kojih je provedeno 35, zatim potpora za istraživan­je i razvoj kroz METRIS

Centar za populariza­ciju znanosti i inovacija.

Za korisnike iz privatnog i javnog sektora IDA nudi promociju i edukaciju, kao i poduzetnič­ki tehnološki inkubator kroz koji je do sada prošlo više od 45 startup poduzeća, naglašava Boris Miletić.

Gradonačel­nik je lani kao prioritete istaknuo prenamjenu bivših vojnih i industrijs­kih zona. Dokle se stiglo s tim projektom?

“Demilitari­zacija Pule i korištenje bivših vojnih područja u civilne svrhe jedni su od ključnih strateških ciljeva Grada Pule. Poduzeli smo sve potrebne korake kako bi bivše vojne zone i napuštene objekte u vlasništvu RH stavio u funkciju razvoja pulskog gospodarst­va.

Pripremlje­na je potrebna prostornop­lanska dokumentac­ija, donijeti su Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistič­ki plan grada Pule, dokumenti koje je Gradsko vijeće izglasalo, a koji su bili preduvjeti za daljnji razvoj tog područja”, rekao nam je gradonačel­nik Pule.

Grad Pula sada očekuje od države, kao vlasnika navedenog područja, da poduzme potrebne daljnje korake koji će u konačnici dovesti do prenamjene bivših vojnih zona u civilne svrhe.

U međuvremen­u se kreće i s drugim projektima, kao što je izgradnja javnog gradskog bazena na Verudi. Ishodovana je građevinsk­a dozvola, čime je označen i službeni početak izgradnje ovog kapitalnog gradskog projekta. Objekt će biti ekonomski održiv, a za njegovo upravljanj­e brinut će javno poduzeće Pula Sport.

Važno je i uređenja Trga Kralja Tomislava, što je najveći kapitalni projekt na području Grada Pule.

Uređenje Trga kralja Tomislava i rekonstruk­cija Palladiove ulice investicij­a je vrijedna 24,2 milijuna kuna koja se provodi prema želji samih građana, koji su se aktivno uključili u odlučivanj­e i oblikovanj­e tog područja. Radovi se planiraju okončati do početka ovogodišnj­e turističke sezone.

Miletić najavljuje i vrhunsku estetsku vizuru na kružnom toku u Šii jani, gdje se još uvijek odvijaju radovi na izgradnji retencije koja će riješiti pitanje plavljenja cestovnog čvorišta, manipulati­vnih i parkirališ­nih površina u njegovoj blizini te stambenih i gospodarsk­ih građevina koje se nalaze neposredno uz državnu cestu.

“Završno uređenje rotora predstavlj­at će splet vodene maglice i rasvjete, odnosno bit će to interakcij­a prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti i zasigurno će, uz svjetleće divove, predstavlj­ati još jednu uspješnu pulsku priču”, dodaje.

UREĐENJE TRGA KRALJA TOMISLAVA I REKONSTRUK­CIJA PALLADIOVE ULICE NAJVEĆI JE KAPITALNI PROJEKT NA PODRUČJU GRADA PULE - VRIJEDAN JE 24,2 MILIJUNA KUNA I PROVODI SU UZ AKTIVNO SUDJELOVAN­JE GRAĐANA

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Grad Pula postao je važan poduzetnič­ki centar
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Grad Pula postao je važan poduzetnič­ki centar
 ?? D. M./PIX ?? Gradonačel­nik Boris Miletić vodi Pulu od 2006.
D. M./PIX Gradonačel­nik Boris Miletić vodi Pulu od 2006.
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Uređenje Trga kralja Tomislava
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Uređenje Trga kralja Tomislava
 ??  ?? Pula sve više postaje turistički grad
Pula sve više postaje turistički grad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia