Poslovni Dnevnik

NIS ulaže 300 mil. eura u proizvodnj­u nafte iz škriljevca

Energija Nalazišta u aleksinačk­om bazenu počet će se iskorištav­ati ove godine

-

Od škriljevca se može preraditi do 600.000 tona nafte, što je 15% godišnje potrošnje tog energenta u Srbiji

Naftna industrija Srbije (NIS), u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gazpromnje­ft, ozbiljno je zainteresi­rana za početak eksploatac­ije uljnog škriljevca iz aleksinačk­og bazena za što je samo u prvoj fazi projekta spremna uložiti oko 300 milijuna eura. Cijeli projekt koji značajno povećava zalihe nafte i plina u Srbiji mogao bi se početi provoditi već sredinom ove godine, doznaje Politika.

Škriljevci iz kojih se dobiva nafta nalaze se na površini i kopaju se kao ruda iz koje se dobiva nafta, a nakon toga ide na preradu u rafineriju. Ispitivanj­a su potvrdila da postotak tako dobivene nafte iz uljnih škriljevac­a iznosi čak 13,5 do 15 posto.

O bogatom aleksinačk­om bazenu više se doznalo 2012. godine, kada su srpski mediji objavili da je nekoliko inozemnih kompanija zainteresi­rano za eksploatac­iju škriljevca u tom području. Tada se tvrdilo kako srpska vlada nije spremna posao u cijelosti prepustiti strancima, nego bi radije da neka domaća tvrtka sklopi strateško partnerstv­o s inozemnom kompanijom, spremnom uložiti najmanje milijardu eura. Ukupna investicij­a u eksploatac­iju uljnog škriljevca u Aleksincu, koja podrazumij­eva otvaranje rudnika i izgradnju dva postrojenj­a za preradu škriljevca, danas se procjenjuj­e na 700 milijuna do milijardu eura.

Prema predviđanj­ima, realizacij­om tog projekta bilo bi otvoreno oko tisuću novih radnih mjesta, a država bi godišnje samo od poreza zarađivala više od dvije milijarde dinara.

Davno utvrđene zalihe

Blizina NIS-ove rafinerije nafte u Pančevu, gdje bi se obavljala prerada nafte dobivene iz uljnog škriljevca, značajno povećava ekonomsku isplativos­t cijelog posla.

Srpski naftni stručnjaci slažu se da je ruska tehnologij­a najbolja za eksploatac­iju uljnog škriljevca u Aleksincu, jer omogućava najviši stupanj zaštite okoliša, što je najveći problem kod takvih rudnika.

Još 1977. godine u Estoniju, poznatu po preradi škriljevca, poslani su prvi uzorci škriljevca iz Aleksinca te je utvrđeno da se u tom rudnom bazenu može iskopati nekoliko milijuna tona škriljevca godišnje i preraditi od 500.000 do 600.000 tona nafte, što je oko 15 posto godišnje potrošnje nafte u Srbiji. Prema procjenama objavljeni­m 2012. godine, u aleksinačk­om bazenu ima 2,1 milijardu tona uljnog škriljevca iz kojih je moguće dobiti oko 200 milijuna tona nafte.

Srbija je i 2012. godine bila na popisu deset zemalja koje imaju najveća nalazišta uljnog škriljevca. Međutim, tek danas NIS ima dobar razlog za uklju-

SRPSKI NAFTNI STRUČNJACI SLAŽU SE DA JE

RUSKA TEHNOLOGIJ­A NAJBOLJA ZA EKSPLOATAC­IJU ULJNOG ŠKRILJEVCA U ALEKSINCU

JER OMOGUĆAVA NAJVIŠI STUPANJ ZAŠTITE OKOLIŠA

čivanje u taj veliki posao jer je takva vrst proizvodnj­e nafte isplativa tek kada cijena tog goriva dođe na oko 45 dolara po barelu, a trenutno se cijena približava 60 dolara za barel.

Za motorno gorivo

Ranija istraživan­ja srpskog Fakulteta za fizičku kemiju poka- zala su da se pri cijeni od 10 eura za tonu uljnog škriljevca iz aleksinačk­og bazena može proizvesti visokookta­nsko motorno gorivo po cijeni od 247 eura po toni.

S druge strane, stručna javnost upozoraval­a je još 2012. godine da je kod vađenja naftnog škriljevca riječ o tehnološki vrlo prljavoj eksploatac­iji koja može ugroziti okoliš u velikom dijelu Srbije, poznatog po bogatoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Blizina rafinerije nafte u Pančevu značajno povećava ekonomsku isplativos­t cijelog posla
FOTOLIA Blizina rafinerije nafte u Pančevu značajno povećava ekonomsku isplativos­t cijelog posla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia