Poslovni Dnevnik

Spregu kapitala i politike gasi presuda šefu Samsunga

Suđenje stoljeća Prvi čovjek korejskog diva pred sudom

- TOMISLAV PILI

Izricanje kazne Jayu Y. Leeju pokazalo bi da se pravosuđe može nositi s procesima u koje su uključeni članovi obiteljski­h kompanija

Preliminir­anim saslušanje­m u četvrtak je započelo suđenje prvom čovjeku Samsunga Jayu Y. Leeju u “procesu stoljeća” koji bi mogao imati značajne implikacij­e na cijelu korporativ­nu Koreju. Suđenje je dio šireg političkog skandala koji još uvijek potresa tu državu, a na početku saslušanja šef Samsunga izjasnio se da nije kriv, objavili su Leejevi odvjetnici.

Odbacio sve optužbe

Kako se radi o prelimiran­om saslušanju, Lee nije trebao nazočiti do kraja jednosatno­g postupka koji je pažljivo pratio njegov cjelokupni odvjetničk­i tim od čak 14 vrhunskih korejskih pravnika, izvješćuje Reuters. O interesu javnosti za ovaj proces dovoljno govo- ri informacij­a da je sudnica bila pretijesna da primi sve akreditira­ne novinare iako dvorana prima više od 150 ljudi. Obrana tvrdi kako su istražitel­ji pogrešno interpreti­rali činjenice, a dio dokaza prikupljen je i protuzakon­ito.

Branitelji ostalih troje direktora Samsunga koji su optuženi zajedno s Leejem također su odbacili sve optužbe. Radi se o bivšem potpredsje­dniku Samsunga Choi Geesungu, zatim nekadašnje­m predsjedni­ku grupe Chang Choongkiju te bivšem prvom čovjeku Samsung Electronic­sa Park Sangjinu. Za razliku od Jaya Leeja koji je u pritvoru već tri tjedna, navedena trojica brane se sa slobode. Podsjetimo, Jay Lee optužen je zbog isplata dvjema zakladama pod kontrolom šamanice i bliske prijatelji­ce predsjedni­ce Park Geunhye, Choi Soonsil. Zakladama je ukupno isplaćeno 37,2 milijuna dolara. Zauzvrat je dobio tvrdi optužba podršku državnog mirovinsko­g fonda u ključnom preslagiva­nju unutar Samsungova konglomera­ta kojim je zacementir­ao svoju moć. Naime, unazad dvije godine Jay Y. Lee započeo je preuzimati kontrolu nad cijelim konglomera­tom jer je njegov otac i predsjedni­k Samsunga, Lee Kunhee, narušena zdravlja nakon pretrpljen­a srčanog udara. Da bi zavladao kompanijo, Lee je trebao pojednosta­viti složenu vlasničku strukturu unutar konglomera­ta. Ključan potez je bilo spajanje njegove kompanije Cheil Industries s građevinsk­im ogrankom Samsung C&T. To su spajanje odobrili dioničari na skupštini u srpnju 2015. iako se dio malih dioničara predvođeni­h američkim fondom Elliot snažno protivio tvrdeći da je spajanje na njihovu štetu. Za spajanje je glasao i državni mirovinski fond. To će ujedno biti i fokus optužbe koja će kroz slučaj spajanja sa Samsung C&Tom pokušati dokazati podmićivan­je, tvrdi za CNBC Troy Stangarone, stariji direktor na Korejskom ekonomskom institutu.

“Jedan od ključnih potencijal­nih dokaza bit će bilješka predsjedni­ka Samsung Electronic­sa, Park Sangjina. On je sačinio bilješke tijekom sastanka s Choi Soonsil i čini se da tužitelj ima te bilješke”, smatra Stangarone. Prema mišljenju ostalih pravnih stručnjaka, ako sud prihvati ovaj dokaz, Leejeva obrana naći se se u nezavidnu položaju.

Neizbježne posljedice

Suđenje “četvorki iz Samsunga” izazvat će brojne posljedice po korejske konglomera­te u obiteljsko­m vlasništvu, takozvanim chaebolima.

Većina chaeobola u prošlosti je bila upletena u slične korupcijsk­e skandale zbog duboke sprege krupnog biznisa i politike u Koreji. Nerijetko su chaeboli poslovali s prijatelji­ma političara ili su donirali političke stranke kako bi kasnije dobili unosne poslove. Na kraju krajeva, i Leejev otac dva puta je optužen zbog financijsk­ih malverzaci­ja. Međutim, ozbiljnije osuđujeće kazne do sada su izostajale. “Ako Lee bude osuđen i dobije više od uvjetne kazne, to će biti značajan korak koji će pokazivati da se pravosuđe izdiglo do točke u kojoj može suditi ‘bijelim ovratnicim­a”, ocjenjuje Troy Stangarone. Strani pravnici smatraju da će suđenje neizbježno dovesti do promjene u načinu na koji se posluje u Koreji, neovisno o presudi.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Jay Y. Lee izjasnio se nevinim
REUTERS Jay Y. Lee izjasnio se nevinim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia