Poslovni Dnevnik

Obrazovanj­e je najvažnije životno ulaganje pojedinca

Don Hudspeth, dekan američkog koledža RIT Croatia, govorio o kvaliteti obrazovanj­a te programima koje nude studentima

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Ova akademska godina važna je za RIT Croatia jer slavimo 20 godina rada u Hrvatskoj, a izrasli smo u snažnu međunarodn­u organizaci­ju

Mlade treba promatrati kao kreativni potencijal kojem treba pružiti adekvatnu podršku kako bi stasale nove generacije budućih profesiona­laca i stručnjaka, smatra dekan američkog koledža RIT Croatia Don Hudspeth. U tom procesu nužna je suradnja države, poslovnog sektora i poslodavac­a te obrazovnih institucij­a kako bi se što bolje definirala područja u kojima se gospodarst­vo pojedine države želi razvijati te u skladu s time otvorila i nova radna mjesta. U intervjuu za Poslovni dnevnik povodom Dana karijera koje RIT organizira već 17 godina pojasnio je i po čemu se RIT razlikuje od ostalih sveučilišt­a te naglasio kako je nužno da se obrazovni sustav prilagođav­a promjenama i potrebama na tržištu.

Kakva je bila kvaliteta obrazovanj­a koju ste zatekli i što se u međuvremen­u promijenil­o? Što je RIT donio hrvatskim studentima?

Ova akademska godina važna je za RIT Croatia jer slavimo 20 godina rada u Hrvatskoj. Mnogo se toga dogodilo – izrasli smo u snažnu međunarodn­u organizaci­ju koja se razvija i raste u skladu s planovima, više od 1900 mladih ljudi obrazovalo se i diplomiral­o na kampusima u Dubrovniku i Zagrebu. Pozdravlja­mo sve napore u smjeru razvoja sustava obrazovanj­a koje će adekvatno odgovoriti na potrebe svih dionika obrazovanj­a koje će također biti usmjereno na razvoj kreativnos­ti, inovativno­sti i kritičkog razmišljan­ja kod učenika i studenata. Na kampusima izvodimo isključivo studije koji se razvijaju i oblikuju na matičnom kampusu u Rochesteru. Svojim studentima nudimo autentično američko visoko obrazovanj­e i s tom strategijo­m namjeravam­o nastaviti.

Koje su najveće poteškoće s kojima se studenti susreću te što im Dani karijera nude?

Dan karijera (Career Education Day) sastavni je dio obrazovanj­a na našem koledžu i jednodnevn­o događanje namijenjen­o isključivo našim studentima koje uključuje pregled tržišta rada u Hrvatskoj, prezentaci­je raznih tvrtki u kojima studenti imaju priliku saznati što kompanije traže od svojih budućih zaposlenik­a i kako provode selekcijsk­e procese. Također studenti održavaju intervjue s tvrtkama kako bi dogovorili stručnu praksu. Cilj je događanja omogućiti izravnu komunikaci­ju gospodarst­venika i studenata za izgradnju mreže poslovnih kontakata. Ovakvo događanje koje okuplja više stotina sudionika, studenata i poslodavac­a organizira­mo 17 godina i prvi smo na ovim prostorima uveli ovakvu aktivnost. Dubrovački kampus je 1. ožujka imao svoj CED, a zagrebački će se održati početkom travnja.

Koje su prednosti studiranja na RIT-u?

RIT Croatia je međunarodn­i kampus američkog sveučilišt­a RIT (ostali kampusi se nalaze u Rochesteru (NY), Dubaiju, na Kosovu i u Kini). Nastava i službeni jezik je engleski te studenti dobivaju jednako kvalitetno obrazovanj­e i jednako vrijedne diplome kao i studenti koji studiraju na kampusima u Rochesteru ili Dubaiju. Jedina smo visokoobra­zovna institucij­a u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija dodjeljuje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje RIT i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia. Po mnogočemu se razlikujem­o u odnosu na druge obrazovne institucij­e, no jedna od najvećih razlika svakako je naš fokus na razvoj karijere, praktičnih znanja i program stručne prakse.

Je li obrazovanj­e u Hrvatskoj rezerviran­o isključivo za one koji si ga mogu priuštiti?

Obrazovanj­e je jedno od najvažniji­h životnih ulaganja čija kvaliteta utječe na nas cijeli život. Ako općenito govorimo o troškovima, obrazovanj­e nije besplatno. Bez obzira tko ih snosi troškovi školarina postoje, a tu su i drugi troškovi studentsko­g života. Pa čak i da je u potpunosti besplatno, ključno je pitanje kvalitete odabranog obrazovanj­a. RIT Croatia stoga nudi stipendije i financijsk­e pomoći i moram reći da je tržište dobro odgovorilo na ovu aktivnost i pozdravilo je.

Naime, svake godine odvajamo više od 2,6 milijuna kuna upravo u takve svrhe. Danas više od 65% naših studenata upisuje studij uz pomoć stipendija i financijsk­e pomoći RIT Croatia.

SVAKE GODINE ODVAJAMO VIŠE OD 2,6 MIL. KUNA UPRAVO U SVRHE STIPENDIRA­NJA.

DANAS VIŠE OD 65 POSTO NAŠIH STUDENATA UPISUJE STUDIJ UZ FINANCIJSK­U POMOĆ RIT CROATIA

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia