Poslovni Dnevnik

‘Bikovi’ slave osmi rođendan, a Trump im šalje veliki dar

Nezaustavl­jivi Wall Street Obljetnica jednog od najdužih razdoblja rasta dionica

- TOMISLAV PILI

Nastavak trenda rasta omogućit će veće zarade kompanija, vladine porezne olakšice i val javnih ulaganja

Jedno od najdužih razdoblja rasta cijena američkih dionica kolokvijal­no zvano bikovsko tržište proslavilo je u četvrtak osmi rođendan. Imajući u vidu rastuće zarade kompanija iz SADa u kombinacij­i s poduzetnic­ima prijateljs­kom vladom u Washintonu koja obećava porezne olakšice i val javnih ulaganja, u četvrtak nije bila i posljednja obljetnica “vladavine bikova” na Wall Streetu.

Skok od 250 posto

Od 9. ožujka 2009. kada je S&P 500 dosegnuo dno od 676,53 boda, indeks je do današnjih dana skočio preko 250 posto i trenutno vrijedi 2362 boda. No, unatoč trajanju od čak osam godina, bikovsko tržište kojem trenutno svjedočimo nije i najduže ikad zabilježen­o. Tu titulu drži razdoblje koje je trajalo od 11. listopada 1990. do 24. ožujka 2000. godine. Glavnu podršku trenutnom trendu rasta pružale su prije svega niske kamatne stope koje su ulaganje u dionice činile dobrim izborom.

Uspon je nastavljen i ove godine u kojoj je S&P 500 oja- čao dodatnih šest posto. No, američki analitičar­i se slažu da su na sadašnjim razinama cijene dionica prilično visoko.

(Pre)skupe dionice

Trenutno se S&P 500 trguje po 18 godišnjih dobiti kompanija iz njegova sastava, nasuprot prosječnoj vrijednost­i od 15 dobiti. Da bi opravdao tako visoka vrednovanj­a, kompanije trebaju “izbacivati” daleko bolje poslovne rezultate. Ako je suditi po prognozama, to nećemo dugo čekati. Prema očekivanju analitičar­a u posljednjo­j anketi Thomson Reutersa, ove bi godine zarade kompanije trebale rasti 10,7 posto. Iako su u siječnju očekivali 12,5 posto, i posljednji podatak sugerira značajno poboljšanj­e profitabil­nosti.

To ne znači da treba isključiti skorašnju korekciju. Julian Emanuel, analitičar UBS Securities­a, tvrdi za Reuters da bi pad indeksa između pet i 10 posto “osvježio” tržište i donio kupovne prilike.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia