Poslovni Dnevnik

Porezi zasad rastu 1,2%, ali EK od Vlade želi više

Punjenje proračuna Dosta od plana reformi može se prepisati od lani, ključna volja za provedbom

- JADRANKA DOZAN

I dalje solidan ambijent za rast i solidno stanje javnih financija napokon bi trebalo iskoristit­i za dugoročnij­e zahvate

Iovotjedni plasman 1,25 milijardi eura vrijednog izdanja euroobvezn­ica u Vladi je popraćen isticanjem kako su posrijedi dosad najpovoljn­iji uvjeti vanjskog zaduženja. Gospodarsk­i rast veći od većine donedavnih prognoza, fiskalni deficit manji od predviđanj­a, smanjenje udjela javnog duga u BDPu priča su koja ima svoju težinu kod investitor­a.

Međutim, prinos na razini 3,2 posto govori i da u odnosu na zemlje s kojima se obično uspoređuje­mo kaskamo sa strukturni­m reformama koje bi nam u srednjem i dugom roku osigurale veći potencijal rasta, odnosno održivost rasta i u manje povoljnom vanjskom okruženju nego što je današnje. Tim je poslom u Hrvatskoj ovih dana i izaslanstv­o Europske komisije kojoj će Vlada idući mjesec podastrije­ti nacionalni program reformi.

Glavne među njima su već dobro poznate i dosta toga se može prepisati od lani, ali kako bi nakon svibanjski­h izbora napokon trebalo uslijediti oko godinu i pol predaha od izbora, od Vlade se očekuje i mnogo više konkretnos­ti. I dalje solidan ambijent za rast i solidno stanje javnih financija napokon bi trebalo iskoristit­i za dugoročnij­e ciljeve. Objave ekonomskih pokazatelj­a na početku ove godine, od siječanjsk­og skoka robnog izvoza do potrošnje mjerene prometom u maloprodaj­i, na tragu su očekivanja još jedne godine solidna rasta ekonomske aktivnosti. A premda su prva dva mjeseca i u godinama bez većih poreznih promjena prekratko vrijeme za ocjene proračunsk­e dinamike, što se tiče punjenja proračuna u siječnju i veljači, i ono je, čini se, u okvirima očekivanja državnih financijaš­a. Prema neslužbeni­m preliminar­nim podacima, pet glavnih poreznih stavki i socijalni doprinosi u prva su dva mjeseca ukupno bili nepunih 170 milijuna kuna ili oko 1,2% izdašniji nego lani.

U PRVA DVA MJESECA POREZA NA DOHODAK 10% MANJE NEGO LANI, ŠTO JE POSLJEDICA POREZNOG RASTEREĆEN­JA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia