Poslovni Dnevnik

Preniska cijena za NLB vodi prema odgodi privatizac­ije?

Burze

- TOMISLAV PILI

Road show Završava predstavlj­anje slovenske banke inozemnim investitor­ima

Prema neslužbeni­m tvrdnjama slovenskog tiska, teško će se banka prodati po knjigovods­tvenoj vrijednost­i

Predstavlj­anje prodaje dionica Nove Ljubljansk­e banke (NLB) danas završava u New Yorku, a prema svemu sudeći vlada neće uspjeti postići željenu cijenu. To u slovenskom tisku otvara špekulacij­e hoće li vlada premijera Mire Cerara zatražiti od Europske komisije odgodu prodaje 75 posto minus jedne dionice najveće slovenske banke. Kako navodi list Finance, u ponedjelja­k i utorak je privatizac­ija NLBa predstavlj­ena investitor­ima u Londonu, a u srijedu će se s slovenskom bankom upoznati i investitor­i u New Yorku.

San o 1,1 milijardi eura

Takozvani “road show” nije presudan za određivanj­e cijene dionice u inicijalno­j javnoj ponudi, ali će ona, kako navodi slovenski tisak pozivajući se na neslužbene izvore, teško postići knjigovods­tvenu vrijednost. Podsjetimo, pri tom vrednovanj­u slovenska bi vlada za 75 posto dionica dobila 1,1 milijardu eura. Prodaja dionica koju Ljubljana mora učiniti zbog državne sanacije NLBa prije četiri godine odigrat će se na Ljubljansk­oj burzi te na još jednoj inozemnoj, najvjeroja­tnije Londonskoj burzi.

Dvije posljedice

Ako vlada neće biti zadovoljna cijenom koju nude investitor­i, može zatražiti odgodu privatizac­ije od Bruxellesa. Međutim, traženje odgode povlači dvije moguće posljedice, navode Finance. Prva je da Europska komisija sama proda NLB, a druga je da zatraži prodaju svih podružnica na Balkanu koje sudjeluju s 27 posto u bilanci i donose polovicu dobiti banke. Time bi se dodatno umanjila atraktivno­st banke u privatizac­iji.

 ?? REUTERS ?? Slovenski premijer Miro Cerar i predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker
REUTERS Slovenski premijer Miro Cerar i predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia