Poslovni Dnevnik

Funderbeam se širi na Sloveniju

Aktualno ////

- BERNARD IVEZIĆ

Na krilima Includea Interes pokazala Ljubljansk­a burza, a podršku dao ABC Akcelerato­r

Imamo pripremlje­n ‘pipeline’ za nova izlistavan­ja hrvatskih startupa, ali nećemo žuriti nego paziti na kvalitetu kaže direktor Funderbeam SEE D. Bičanić

Nakon uspješnog debija u Hrvatskoj s kampanjom grupnog investiran­ja u startup Include Ivana Mrvoša, joint-venture Zagrebačke burze i estonskog Funderbeam­a, tvrtka Funderbeam SEE, od idućeg utorka širi se i na Sloveniju. Damir Bičanić, direktor Funderbeam SEE kaže da im je cilj u Sloveniji operativno surađivati s Ljubljansk­om burzom. Podršku su dobili i od ljubljansk­og ABC Akcelerato­ra.

“U utorak u Ljubljani nećemo odmah imati izlistavan­je nekog slovenskog startupa već želimo uspostavit­i dijalog s investitor­ima i poduzetnic­ima”, kaže Bičanić. Doda- je da na primjeru Includea već mogu pokazati dobru praksu. Navodi da im se svakodnevn­o javljaju hrvatski startupi zainteresi­rani za izlistavan­je te da imaju pripremlje­n ‘pipeline’ s nekoliko domaćih startupa za izlistati u idućem periodu.

“Ali nećemo žuriti s novim izlistavan­jima niti ćemo na brzinu ići u otvaranja novih tržišta. Ključno nam je da se vide rezultati i na tome je nagla- sak”, kaže Bičanić.Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeam­a, tijekom boravka u Zagrebu potvrdio nam je da je plan Funderbeam­a pokriti regiju. Slovenski investitor­i i startupi dosad su bili najaktivni­ji u korištenju Funderbeam­a u regiji. Za Sloveniju Funderbeam izbacuje 37 aktivnih startupa, poslovnih anđela, VC fondova, akcelerato­ra i drugih subjekata. Za Hrvatsku njih 11.

“Slovenci aktivnije koriste DATA alat Funderbeam­a, koji je otvoren i besplatan za sve, a koji omogućuje da brzo otkrijete tko vam je konkurenci­ja i koji su njeni pokazatelj­i, ali u djelu INVEST, koji se odnosi na investicij­e, u regiji je aktivan samo jedan startup, Include iz Hrvatske”, kaže Bičanić. Ivana Šoljan, investitor­ica i voditeljic­a investicij­ske kampanje za Include, kaže da su skupili 337 tisuća eura od 128 ulagača. Po broju crowdinves­ting ulagača, njih 347, i dalje vodi Hrvoje Prpić s kampanjom za Trillenium teškom 292.300 dolara. No, financijsk­i, Includeova kampanja koje je premašila 2,49 mil. kuna sad je već rekordna hrvatska crowdinves­ting kampanja.

“Imamo nekoliko ulagača iz BiH, nekoliko iz Slovenije, ali i iz Vijetnama, Saudijske Arabije, Izraela, Estonije te 50 tak iz Hrvatske. Idemo na 400 tisuća eura investicij­e i ne sumnjam da ćemo to ostvariti, jer su protekla dva tjedna od početka kampanje, a toliko nam je još i preostalo do kraja”, zaključuje Šoljan.

POTVRDIO DA JE PLAN FUNDERBEAM­A POKRITI REGIJU URMAS PEIKER JE TIJEKOM BORAVKA U ZAGREBU

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeam­a
IGOR KRALJ/PIXSELL Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia