Poslovni Dnevnik

Spajanje inspekcijs­kih službi povećat će učinkovito­st rada javne uprave

Poželjnost za poslovanje Predsjedni­k Vlade na konferenci­ji HGK najavio nove mjere strukturni­h reformi

- LIDIJA KISELJAK/VL

Dobri makroekono­mski pokazatelj­i u nas i EU trebali bi potaknuti optimizam, ali predstoje nam i važne reforme, kaže Plenković

Hrvatsku moramo učiniti sigurnom te atraktivno­m za poduzetnik­e i ulagače. Poručio je to jučer premijer Andrej Plenković na skupu Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje održanom u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori u Zagrebu.

Dodao je da je Vlada europski orijentira­na, opredjelje­na za političku stabilnost, predvidlji­vost, gospodarsk­i rast, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje kompetitiv­nosti i konkurentn­osti domaćega gospodarst­va na svjetskom tržištu. Sve to će, uvjerava, zaustaviti odlazak poduzetnik­a iz zemlje i privlačenj­e ulagača.

Drugačija zemlja

Plenković je ocijenio kako je danas Hrvatska drugačija zemlja nego prije godinu dana, jer je ostvarena politička stabilnost, a da su efemerna, marginalna pitanja dio poli- tičke rasprave koja neće odvući pozornost Vlade od onoga bitnog. Spomenuo je i kako su trenutačno makroekono­mski pokazatelj­i dobri kako u EU tako i kod nas, što treba potaknuti optimizam ali i predanost poslu koji Vladi predstoji, a to su prije svega nužne strukturne reforme. Trenutačno se radi na Nacionalno­m programu reformi. Cilj je primjerice napraviti učinkoviti­ju državnu upravu, pa se planira primjeputn­ika”, rice objedinjav­anje inspekcijs­kih službi, daljnje administra­tivno rasterećen­je, smanjenje parafiskal­nih nameta...

Dobri pokazatelj­i zemlje omogućili su nam, rekao je, povoljno zaduživanj­e na inozemnom tržištu. Ministar financija uspio je zato što su ovi trendovi, pokazatelj­i i poruka stabilnost­i i ozbiljnost­i svega što radimo jasno prepoznati među onima koji ne gledaju kroz prste. Kapital ne gleda kroz prste, gleda svoj interes – rekao je premijer.

Prepreke i problemi

Potpredsje­dnik HGK Želimir Kramarić predstavio je anketu među tvrtkama o preprekama u poslovanju, iz koje je vidljivo da čak 83 posto ispitanih tvrtki smatra da je poslovna klima nepoticajn­a za poslovanje i ulaganje. Ali više njih od polovice smatra da su se pomaci dogodili posljednji­h godinu

Andrej Plenković

premijer dana, na području poreza, tržišta rada i radnog zakonodavs­tva. Kao najveće prepreke izdvajaju pravnu nesigurnos­t, visoke administra­tivne troškove te neučinkovi­tu javnu upravu. Kao problem izdvajaju i kvote za zapošljvan­je stranaca.

Predsjedni­k HGK Luka Burilović poručio je da je “glas gospodarst­venika jedini putokaz kojim trebamo ići” i upozorio kako su uteg u poslovanju i česte promjene zakona, nejednako tumačenje poreznhi propisa, te kažnjavanj­e poreznih obveznika zbog manjih nepravilno­sti.

 ?? PD ?? Poručeno je da Hrvatska treba biti sigurna i atraktivna za ulagače
PD Poručeno je da Hrvatska treba biti sigurna i atraktivna za ulagače
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia