Poslovni Dnevnik

Siemens uz pomoć FER-a na radionici ‘lovi’ kadrove

Natjecanje Studenti elektroteh­nike iz Hrvatske, Slovenije i Srbije rješavaju praktičan problem koji se javlja u industriji

-

Korporacij­a Siemens i zagrebački Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a (FER) i ove godine organizira­ju stručnu radionicu PLC+ za studente završnih godina, a događanje od lani ima i međunarodn­i karakter.

Naime, radi se o radionici koja omogućuje studentima da steknu praktični uvid u rješavanje konkretnih problema u industriji. Projekt su prije tri godine pokrenuli sam FER te Europska udruga studenata elektroteh­nike EEni STEC, a lani se u njega uključio i Siemens čime je sve dignuto na puno višu razinu. Uz to, od prošle godine u projektu, osim FERovaca, sudjeluju i studenti srodnih fakulteta iz Ljubljane i Beograda. Kako pojašnjava student David Krištofić, voditelj projekta i nacionalni predsjedni­k EESTECa, princip je da svaki fakultet održi nacionalno natjecanje iz kojeg će se izlučiti po tri tima, od 34 člana, koja će sudjelovat­i na međunarodn­oj završnici. Prošle godine je završnica bila održana u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti, a konačnu pobjedu je odnio tim iz Beograda. Ove godine se finalno natjecanje održava u Beogradu. Lanjski nacionalni pobjedničk­i tim činili su Ivan Lončar, Jerko Tolić, Antun Skurić te voditelj tima Milenko Šaponja.

“Projektni zadatak je lani bio automatiza­cija pivovare. Dobili smo parametre te smo se u teorijskim predavanji­ma te u praktičnim radionicam­a posvetili tom problemu. Sve ima kulminacij­u u 15minutnoj prezentaci­ji pred komisijom profesora te inženjera iz Siemensa”, kaže Šaponja. Dodaje da im je nagrada, osim iPadova i putovanja u Beč, bila i praksa u Siemensu koja im puno može značiti u budućoj karijeri. Pobjednici natjecanja 2015. su posao našli u ovoj korporacij­i, a ni prošlogodi­šnji pobjednik ne isključuje isto nakon magisterij­a. Ovogodišnj­i projektni zadatak će biti ventilacij­a tunela, a natjecanje počinje 28. ožujka.

 ?? D. VIŠNJIĆ/PIXELL ?? Milenko Šaponja i članovi EESTEC-a
D. VIŠNJIĆ/PIXELL Milenko Šaponja i članovi EESTEC-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia