Poslovni Dnevnik

‘Teško ćemo do 400 sezonskih radnika’

Fragaria Prve jagode stižu nakon Uskrsa, ali:

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

še tržište, a imaju prostora i za izvoz diljem Europe, ali i šire. “S obzirom na kvalitetu i certificir­ani proizvod (GLOBAL G.A.P) ne nailazimo ni na kakve probleme prilikom plasiranja i izvoza naših proizvoda”, dodaje.

U Fragariji imaju velike planove za proširenje i poticanje proizvodnj­e te otkupa salata. “Pogon u Kupinečkom Kraljevcu bazira se na preradi salata i iz godine u godinu bilježi rast poslovanja, cilj nam je potaknuti što veću proizvodnj­u domaći salata te preko kooperanta istu plasirati na naše tržište, ali i šire”, ističe.

Osim gotovo svih velikih trgovačkih centara ekskluzivn­i su proizvođač i opskrbljiv­ač opranih salata za McDonald’s Hrvatska, kaže vlasnik tvrtke Tihomir Peraić. Fragaria je, veli, tu dugogodišn­ju suradnju proširila i na Sloveniju.

No, upozorava, imaju velik problem s radnom snagom odnosno nedostatko­m sezonskih radnika.

“Problem nam se stvara već prilikom rezidbe, ali glavni nastaje u sezoni berbe jabuka. Naša potreba za sezonskom radnom snagom tijekom berbe u voćnjaku u Ludini je 100tinjak, dok se na Obreškoj taj broj penje i na 300tinjak radnika”, kaže Peraić.

Veli da jako malo mladih žele raditi kao sezonski radnici, a događa se i da radnici odrade svega par dana te nakon toga odustaju od daljnjeg rada, a berba se mora i dalje obavljati.

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Vlasnik Fragaria grupe Tihomir Peraić
PETAR GLEBOV/PIXSELL Vlasnik Fragaria grupe Tihomir Peraić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia