Poslovni Dnevnik

Želim uložiti u hotele na Jadranu i zemlju u Slavoniji

Miodrag Kostić, predsjedni­k Uprave MK Groupa, objašnjava zašto poljoprivr­eda ostaje stup holdinga >>

- ANA MARIJA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Prije sedam godina prepoznali smo značaj zelene energije i danas je naša kompanija jedina uspjela izgraditi dva vjetropark­a u Srbiji

MK Group, holding kompanija u čijem se sastavu nalazi više od 120 povezanih tvrtki koje posluju u Srbiji i inozemstvu, jedan je od najvećih poslovnih sustava u jugoistočn­oj Europi.

Ujedno ih se smatra liderima u agrarnoj, šećernoj i mesnoj industriji, hotelijers­tvu, trgovini i bankarstvu, kao i trenutno najvećim srpskim investitor­ima u obnovljive izvore energije. Miodrag Kostić predsjedni­k je Uprave kompanije MK Group koja danas zapošljava oko osam tisuća ljudi i koji je u intervjuu za Poslovni dnevnik otkrio da jednostavn­e formule za uspjeh nema, osim one da ulažu isključivo u područja u kojima već posjeduju veliko znanje. Rezultat je tržišna prisutnost u gotovo svim zemljama Europe i regije, ali i Africi i Aziji te tržištima Cefte, Italije, Japana i drugih.

Vlasnik ste kompanije MK Fintel Wind za proizvodnj­u zelene električne energije. Kakvi su trendovi po pitanju obnovljivi­h izvora energije u Srbiji i koji su vaši sljedeći planovi unutar ovog sektora?

Obnovljivi­h izvori predstavlj­aju veliki izazov za budućnost, ali isto tako i ogroman potencijal.

Mi smo prije sedam godina prepoznali značaj zelene energije i danas je naša kompanija jedina uspjela izgraditi i pustiti u pogon dva vjetropark­a: jedan u Kuli snage 9,9 megavata, u koji je uloženo 15 milijuna eura i drugi u Vršcu snage 6,6 megavata, u koji je inve- stirano 10 milijuna eura. Trenutno punom parom radimo na pripremama za početak izgradnje vjetropark­a Košava, gdje će u prvoj fazi biti investiran­o 50 milijuna eura.

Koji su potencijal­i Kopaonika i jesu li iskorišten­i u potpunosti, koje su sve mogućnosti razvoja turizma u Srbiji?

Nakon investicij­e vrijedne 30 milijuna eura, koja je imala za cilj modernizac­iju najvećeg

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia