Poslovni Dnevnik

Njemačke tvrtke boje se uložiti 138 milijardi eura

- TOMISLAV PILI

Britanski izlazak iz Europske unije, američke najave zaoštrene trgovinske politike, sankcije Rusiji i kapitalne kontrole u Kini nagnale su njemačke obiteljske tvrtke da ponovno razmisle o svojim investicij­skim pla- novima u inozemstvu. Kombinacij­a političkih i ekonomskih nesigurnos­ti koje su se pojavile u posljednji­h godinu dana sve više predstavlj­a izazov za “Mittelstan­d” tvrtke, odnosno male i srednje kompanije.

Zavidan potencijal

Kako piše Wall Street Journal, radi se o kompanijam­a koje su kralježnic­a njemačkog gospodarst­va, a imaju i zavidan investicij­ski potencijal.

Prema podacima Bundesbank­e, tvrtke s manje od 500 milijuna eura godišnjih prihoda uložile su 2014. širom svijeta 138,3 milijarde eura. To je gotovo 13 posto ukupnih inozemnih investicij­a njemačkih kompanija. Međutim, trenutna situacija u svijetu baš i nije naklonjena investicij­ama manjih kompanija. Jedna takva tvrtka je Krones koja proizvodi strojeve za punjenje boca i pakiranje. Krones je u iduće dvije godine trebao uložiti 20 milijuna eura u Kinu, SAD i subsaharsk­u Afriku. No, investicij­ski plan sada je na čekanju.

“Tvrtke poput nas uvijek teško donose odluke o inozemnim investicij­ama. U vremenima poput ovih, to je još više slučaj”, ističe Klaus Gerlach, direktor međunarodn­ih operacija u Kronesu. U proizvođač­u kombajna Grimme Landmaschi­nenfabrik također su oprezni spram budu-

 ?? FOTOLIA ?? Mnoštvo kompanija revidira investicij­ske planove ili ih stavlja 'na čekanje'
FOTOLIA Mnoštvo kompanija revidira investicij­ske planove ili ih stavlja 'na čekanje'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia