Poslovni Dnevnik

Stvara se Britansko carstvo trgovine

Rješenje nakon Brexita London se okreće članicama zajednice Commonweal­th

-

Britanija se sprema pokrenuti proceduru izlaska iz Europske unije, a u potrazi za novim prilikama za trgovanje ponovo se okreće partnerima iz nekadašnje­g Britanskog carstva. Članice Commonweal­tha, zajednice koja je nastala na temeljima nekadašnje­g Britanskog carstva, drže da je pravi trenutak da se u znatno većoj mjeri kapitalizi­raju veze uspostavlj­ene kroz zajednički jezik i zakone.

Britanija se sprema sklapati trgovinske sporazume izvan zajedničko­g europskog tržišta, a pozornost joj je privukla nekadašnja globalna mreža, koju skeptični britanski dužnosnici u medijima označavaju izrazom “Carstvo za 21. stoljeće”. Na sastanku ministara trgovine iznesen je podatak o vrijednost­i trgovinske razmjene među članicama Commonweal­tha od oko 600 milijardi funti (684 milijarde eura), što odgovara 15 posto globalne trgovinske razmjene. Usporedbe radi, u zemljama članicama te zajednice živi trećina globalne populacije. Okupljeni ministri razmotrili su mogućnosti uspješnog svladavanj­a izazova koji prijete konkurentn­osti i praktične korake za poticanje trgovinske razmjene.

Predsjedat­elj vijeća Commonweal­tha za poduzetniš­tvo i ulaganja Jonathan Marland izjavio je kako će “Britanija iznova kreirati sve trgovinske aranžmane. S kime je lakše i bolje trgovati nego sa zemljama s kojima je već dugo povezuju bliske veze?”, naglasio je Marland.

 ?? REUTERS ?? Premijerka Theresa May
REUTERS Premijerka Theresa May

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia