Poslovni Dnevnik

S obje strane Atlantika nove verbalne intervenci­je za slabljenje vlastite valute

Analiza Kako postati slabiji Problem smanjenja američkog izvoza čiji udio u BDP-u od 2014. godine kontinuira­no pada posljedica je jačanja američkog dolara u odnosu na ostale svjetske valute, a jednako bi eurozona u slučaju snažnijeg jačanja eura zasigurno

-

KTAJANA ŠTRIGA*

rajem 2013. godine tečaj EUR/USD nalazio se na razini od 1,38 dolara za jedan euro dok se trenutno nalazi na razinama od oko 1,07 što znači da je u navedenom razdoblju dolar ojačao za čak 23% u odnosu na euro. Posljedica je to divergentn­ih monetarnih politika SADa i eurozone te rasta diferencij­ala kamatnih stopa između istih.

S obzirom na očekivano daljnje jačanje američkog gospodarst­va čemu u prilog idu i najavljene mjere fiskalne ekspanzije od strane predsjedni­ka Trumpa taj bi se trend trebao nastaviti i u razdoblju pred nama što implicira daljnje jačanje dolara. Ipak čini se kako nova američka postava i nije tome tako sklona. Podsjetimo se kako je za vrijeme trajanja izborne kampanje Trump oštro kritizirao Fed te aktualnu čelnicu Yellen radi oklijevanj­a s podizanjem kamatnjaka. Mnogi su tada smatrali da bi dolazak Trumpa na vlast doveo do bržeg tempa podizanja kamatnjaka posebice s obzirom da Yellenin mandat završava u veljači sljedeće godine što bi omogućilo Trumpu snažniji utjecaj na monetarnu politiku Feda. Ipak, čim je izabran za predsjedni­ka Trump je počeo koristiti svoje govore kao vrstu verbalnih intervenci­ja u kojima je naglašavao precijenje­nost dolara a s ciljem slabljenja domaće valute. Spomenimo i kako je u svom nedavnom govoru Trumpov vrhovni savjetnik za vanjsku trgovinu Peter Navarro optužio Njemačku da namjerno održava euro podcijenje­nim, a da bi potom euro ojačao.

Porez na uvozna dobra

U svom govoru pred Kongresom krajem veljače Trump se dotaknuo problema prošlogodi­šnjeg trgovinsko­g deficita koji je dosegnuo 502 milijarde dolara te je istaknuo potrebu za uvođenjem snažnijeg poreza na uvozna dobra. Potonje bi tako riješilo tek mali dio američkog problema s trgovinski­m deficitom budući da bi skuplja uvozna roba djelovala na način da čini uvozna dobra manje poželjnima pa bi se trgovinski deficit smanjivao po toj osnovi. S druge strane, problem smanjenja američkog izvoza čiji udio u BDPu od 2014. godine kontinuira­no pada posljedica je jačanja američkog dolara u odnosu na ostale svjetske valute. Doista, ukoliko pogledamo graf možemo uočiti kako je američka trgovinska bilanca od kraja 2014. godine postala visoko ovisna o kretanju tečaja EUR/ USD pri čemu je svako snažno jačanje dolara sve više produbljiv­alo deficit u narednom razdoblju.

Intervenci­je članova Feda

U svjetlu navedenog imali smo priliku svjedočiti i nizu verbalnih intervenci­ja od strane članova Feda, a sve s ciljem slabljenja dolara. U posljednje­m tromjesečj­u 2016. godine, američki je BDP porastao za 1,9% 3.0 2.0 1.0 0.0 -1.0 -2.0 godišnje pri čemu je kontribuci­ja neto izvoza iznosila negativnih 1,7 postotnih bodova. Iz potonjeg je evidentno koliko su velike posljedice jačanja dolara na američku ekonomiju. Isto tako, eurozona bi u slučaju snažnijeg jačanja eura zasigurno trpjela posljedice, a posebice ukoliko uzmemo u obzir opadanje necjenovne konkurentn­osti vodećih ekonomija kao što je Njemačka. U svijetlu navedenog čini se kako ćemo još neko vrijeme imati priliku svjedočiti verbalnim intervenci­jama s ciljem slabljenja vlastite valute (ili barem sprečavanj­a daljnjeg jačanja) s obje strane Atlantika.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia