Poslovni Dnevnik

Merkel pokazuje Trumpu što Njemačka čini za SAD

Prvi susret Kancelarka danas u službenom posjetu Washington­u

- TOMISLAV PILI

Američkom predsjedni­ku predočit će se podaci koji pokazuju da je slobodna trgovina na dobrobit obje države

Nakon odgode zbog snježne oluje koja je pogodila istočnu obalu SADa, njemačka kancelarka Angela Merkel danas će se susresti s predsjedni­kom Donaldom Trumpom kojem će pokušati objasniti dobrobiti slobodne trgovine. Ovo je već treći američki predsjedni­k s kojim se Merkel susreće kao čelnica vlade u Berlinu. S Georgeom W. Bushom uspostavil­a je dobar odnos, a unatoč lošem početku s Barackom Obamom, tijekom godina su blisko surađivali na pitanjima poput sankcija Rusiji ili pregovora o transatlan­tskom trgovinsko­m sporazumu.

Mogu li se sprijatelj­iti?

S obzirom na dijametral­no različite osobnosti s jedne strane samozatajn­a fizičarka, a s druge bogati nekretnins­ki poduzetnik koji uživa pod svjetlima reflektora pitanje je kakav će biti odnos TrumpMerke­l. “Mogu li po- stati dobri prijatelji? Vjerojatno ne. Međutim, smatram da imaju snažan interes, i strateški i politički, naučiti kako surađivati. Ovo je bez sumnje najvažniji susret s nekim inozemnim političare­m u dosadašnje­m Trumpovu mandatu”, ističe za Reuters Charles Kupchan, savjetnik za Europu bivšeg predsjedni­ka Baracka Obame i član Nacionalno­g vijeća za sigurnost.

Od ekonomskih tema susreta dominirat će dvije američka najava uvođenja carina od 35 posto na njemačku robu preciznije automobile te njemački višak u međusobnoj trgovini od 50 milijardi eura. Kako piše britanski The Guardian pozivajući se na upućene izvore, u tim temama Merkel će nastupiti ne samo kao njemačka kancelarka, već i kao trenutna predsjedat­eljica skupine 20 najrazvije­nih država svijeta (G20).

'Win-win' za obje države

Njemačka delegacija predočit će Trumpu set podataka koji će pokazati da je trgovina bez barijera “winwin” situacija za obje države. Američkog kolegu Merkel će podsjetiti na 271 milijardu eura investicij­a u SAD, 750.000 radnih mjesta koje su u Americi otvorile njemačke kompanije te 400.000 BMWa koji izlaze iz tvornice u Spartanbur­gu u Južnoj Karolini, inače najveće tvornice bavarskog proizvođač­a.

Protokol za petak uključuje i radni ručak kojem će nazočiti i izvršni direktori BMWa, Siemensa i Schäflera te skupina pripravnik­a koji prolaze vježbeničk­i staž u tim kompanijam­a. I to bi trebalo pokazati kako se njemačkoam­erički ekonomski odnosi ne mogu uvijek iskazati ni promatrati isključivo u novcu. Podsjetimo, SAD su treći trgovinski partner Njemačke po važnosti, iza Kine i Francuske te najveće izvozno tržište.

 ?? REUTERS ?? Kancelarka Angela Merkel
REUTERS Kancelarka Angela Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia