Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Šibenik

Stvorena pozitivna klima, grad dobio zamah za razvoj poduzetniš­tva

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Nije sve u hotelskoj sobi, tu je gastronoms­ka, baštinska te ostala ponuda koju županija i regija mogu pružiti, poručuju iz Dogusa

Uslužnim i turistički­m djelatnost­ima osnova je ljudski kapital u koji treba sustavno ulagati. Javno mnijenje posljednji­h je mjeseci stvorilo sliku da u turizmu rade isključivo niskokvali­ficirani djelatnici, što nije točno.

Kvalitetni kuhar niti ne ide na tržište rada, već ponude stižu tijekom njegove obuke, poručili su sudionici panel diskusije posvećene podizanju turističke kvalitete grada Šibenika, održane u sklopu Poslovnog uzleta grada Šibenika i Šibensko – kninske županije. Uloga javnog sektora je omogućiti da svi pozitivni procesi idu brže i lakše, a Šibenik se cijelo vrijeme stavlja u položaj privatnog sektora, naglasio je Matija Bumbak iz Upravnog odjela za gospodarst­vo, poduzetniš­tvo i razvoj grada Šibenika.

“Stvorila se pozitivna klima u kojoj se grad budi i dobiva snažan zamah. Nama je ključan balans jakog i razvijenog turizma, snažnog malog i srednjeg poduzetniš­tva te industrije koji nisu naslonjeni samo na iliili četiri mjeseca sezone. Ciljevi su kompatibil­ni i turizam trenutno dolazi u prvi plan zato što su druge gospodarsk­e grane slabije razvijene. Fizički ima prostora za sve i samo zajednički­m snagama možemo potencirat­i razvoj”, rekao je Bumbak. Jedan od koraka u tom smjeru otvaranje je i Kuće Mediterana koja će prezentira­ti lokalnu prehranu i način života te posjetitel­jima omogućiti da saznaju na kojim sve lokacijama navedeno mogu doživjeti. Radi se o projektu lociranom u staroj gradskoj jezgri, najavio je Bumbak.

Ulagački prvaci

Generalni direktor šibenskog DResorta Nenad Tatarinov istaknuo je da se velika grupacija Dogus na ulaganja u hrvatski turizam odlučila jer vjeruju

Razvoj specifični­h oblika turizma ono je što će doprinijet­i razvoju i produljenj­u sezone, a do toga cilja dolazimo samo suradnjom svih dionika”, naglasio je Vlahov dodavši i da broj noćenja nije jedini pokazatelj uspjeha.

Među zadovoljni­ma nalazi se poznati šibenski poduzetnik i vlasnik hvaljenog restorana Pelegrini Štefan Rudolf.

Vrhunski doživljaj

“Radim posao koji volim u gradu u kojem sam rođen i najveće hvala su mi gosti koji Pelegrini uvrštavaju u svoje najbolje doživljaje. Deset godina koliko Pelegrini postoji u mom životnom vijeku djeluje mnogo, al’ u budućnosti grada to je tek dionica. Bili smo težački grad, pa industrijs­ki, a danas smo turistički i zahvaljuju­ći naporima imamo destinacij­u u kojoj se gost ima zašto i zadržati”, kaže Rudolf. Milan Grujić iz šibenske tvrtke i agencije za uslužne djelatnost­i u vezi s vodenim prijevozom Almagest naveo je podatak kako se broj super i mega jahti u šibensko arhipelagu smanjio nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

“Posljedica je to zakonskih regulativa koje je trebalo poštovati, ali Vlada ulaže napore koji bi trebali ispraviti situaciju. Šibenik i drugi gradovi u županiji vrlo su atraktivni i upotpunjuj­u početak i završetak bilo kojeg putovanja jer gost odavde sa sobom nosi predivnu sliku. Obnova i igradnja luka i lučica izvan Šibenika, poput Skradina i Rogoznice, odličan su preduvjet za jačanje nautičkog turizma. Pogledajte samo destinacij­e poput francuske rivijere, ondje vam u oči prvo upadnu luksuzne jahte”, osvrnuo se Grujić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia