Poslovni Dnevnik

BAT uložio više od milijardu dolara u razvoj e-cigareta

Reportaža U centru za istraživan­je i razvoj 350 znanstveni­ka usavršava e-cigarete za odvikavanj­e od pušenja

- DARKO BIČAK

Reportaža U centru za istraživan­je i razvoj 350 znanstveni­ka usavršava isparivače za odvikavanj­e od pušenja

Suprotno od mišljenja znanstveni­ka, prijedlog novovog hrvatskog Zakona o ograničava­nju duhanskih proizvoda izjednačav­a duhansku i e-cigaretu

Da bi uskladila svoje nacionalno zakonodavs­tvo s regulativn­om EU-a, Hrvatska hitno mora donijeti novi Zakon o ograničava­nju duhanskih proizvoda, a koji je trenutno prošao prvo čitanje u Saboru. No, što zbog hitnosti, a što zbog nerazumije­vanja materije, zakon je napravljen dosta loše, slažu se mnogi, te je pod istu kapu stavio niz proizvoda od kojih mnogi zapravo i nemaju puno veze s duhanom nego štoviše služe i odvikavanj­u od pušenja.

I dok nitko ne dvoji da je pušenje štetno te da se mora i financijsk­i i tehnički otežati pristup cigaretama, na tržištu se zadnjih godina pojavilo niz proizvoda koji pomažu pušačima da se ostave cigareta. Tu se, prije svega, misli na razne isparivače koji rade na principu vode i voćnih esencija, tzv. ecigarete, a sva relevantna istraživan­ja pokazuju da su najmanje 95 po- sto zdraviji od cigareta. Štoviše, Hrvatska je i značajni proizvođač takve elektronsk­e opreme, a u toj industriji zaposleno je 500tinjak ljudi. Statistike govore da u Hrvatskoj postoji oko 1,2 milijuna pušača, a trenutno se njih oko 200 tisuća pokušava ostaviti pušenja kroz ecigarete.

Stručnjaci upozoravaj­u da bi se izjednačav­anjem ecigareta i duhanskih proizvoda ljude obeshrabri­lo da se ostave cigareta jer većina njih ne bi niti imala mogućnost da se upozna s prednostim­a i tehnologij­om ecigareta. Većina zapadnih zemalja je striktno odvojila duhan i isparivače, a neke od njih, poput Kanade, su potpuno otvorili tržište za isparivače s monitoring­om da kroz godinu ili dvije procjene stanje i donesu konkretne zakone.

Većina tih zemalja je i službeno, neke i medicinski, priznala isparivače kao sredstvo za odvikavanj­e od puše- nja koje se preporučuj­e, ili čak i prepisuje, ovisnicima o nikotinu.

Jedna od zemalja koje su najviše odmakle u borbi protiv klasičnog pušenja je Velika Britanija u kojoj je i sjedište British American Tobaccoa (BAT), tvrtke koja je u Hrvatskoj najpoznati­ja kao vlasnik Tvornice duhana Rovinj. BATov centar za istraživan­je i razvoj, koji smo posjetili proteklog tjedna, jedna je od najznačajn­ijih znanstveni­h institucij­u u Velikoj Britaniji, a zadnjih godina sve više surađuje i s tamošnjim Ministarst­vom zdravstva na programima prevencije ovisnosti o pušenju.

Institut ima središte u Southampto­nu na jugu Engleske gdje radi 350 znanstveni­ka, a postoji još 20ak vlastitih ili partnerski­h centara u svijetu s više od 1200 znanstveni­ka. BAT je u protekle tri godine uložio više od milijardu dolara u razvoj novih tehnologij­a isparivača. Radi se o velikom biznisu koji je već danas vrijedan osam milijardi dolara s 29 milijuna korisnika ecigareta, a procjene su da bi do 2020. njegova vrijednost, bez tržišta Kine i Sjedinjeni­h Država, mogla dosegnuti 15 milijardi dolara.

Kako pojašnjava James Murphy, voditelj istraživan­ja novih tehnologij­a u BATu, za pet godina bi gotovo dvije trećine postojećih pušača moglo koristiti ecigarete. U BATne dvoje da su cigarete štetne i da sa 6500, uglavnom štetnih, supstanci, ugrožavaju zdravlje ljudi.

No, isto tako su svjesni realnosti da četvrtina do trećine populacije u svijetu puši i da će ti ljudi duhanske proizvode kupovati “na crno” ne uredi li uredi tržište i nema strategiju o prevenciji pušenja, što je slučaj u Hrvatskoj i u većini država jugoistočn­e Europe.

 ?? PD ?? James Murphy, voditelj istraživan­ja novih tehnologij­a u BAT-u
PD James Murphy, voditelj istraživan­ja novih tehnologij­a u BAT-u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia