Poslovni Dnevnik

Trumpove simpatije prema oružju potopile prodaju pištolja i pušaka

Prepucavan­je Među Amerikanci­ma znatno palo zanimanje za vatreno oružje

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Prepucavan­je U SAD-u palo zanimanje za vatreno oružje

Kupci smatraju da je prestala opasnost od uvođenja ograničenj­a na kupnju koje je najavljiva­la bivša Obamina administra­cija

Iako je zagovornik slobodnog držanja oružja što dio Amerikanac­a smatra neotuđivim dijelom tradicije, izbor Donalda Trumpa za predsjedni­ka SADa pokazala se kao vrlo loša vijest za proizvođač­e osobnog oružja, poput pištolja, revolvera i pušaka. Cijene dionica kompanija Sturm Ruger & Company, American Outdoor Brands nekadašnji Smith & Wesson te Vista Outdoor u slobodnom su padu od izbora u studenom.

Vrtoglavi skok zbog Obame

Cijene dionica tih troje kompanija izgubile su od 8. studenog između 17 i 47 posto vri- jednosti. Za usporedbu, burzovni indeks S&P 500 u istom je razdoblju skočio više od 13 posto. U tom kontekstu pomalo ironično zvuči podatak da su upravo te dionice predstavlj­ale jednu od najprofita­bilnijih investicij­a tijekom mandata bivšeg predsjedni­ka Baracka Obame. Od njegove inauguraci­je u siječnju 2009. godine Sturm Ruger je poskupio nevjerojat­nih 1315 posto, uključujuć­i i dividende, a American Outdoor 1060 posto. Vista se na burzu uvrstila u siječnju 2015., a do silaska Obame s vlasti cijena je ojačala 17 posto.

Naime, masakri u San Bernardinu i Orlandu ojačali su uvjerenje američkih građana da će Obamina administra­cija uvesti ograničenj­a na kupnju i držanje oružja. Ako se tome pribroje prognoze da će na izborima pobijediti demokratsk­a kandidatki­nja Hillary Clinton, ne treba čuditi što je prošla godina bila rekordna po prodaji jer su kupci požurili kupiti oružje dok je još na snazi liberalna regulativa. Trgovci oružjem lani su prodali 17 milijuna komada naoružanja čime je srušen prijašnji rekord iz 2013. kada je prodano 15,6 milijuna komada.

No, izborom Trumpa više nema razloga žuriti s kupnjom, pa je prodaja posljednji­h mjeseci znatno oslabila. Nedostatak posla naveo je ovog mjeseca poznatog proizvođač­a pušaka Remington na otpuštanje čak 122 radnika. “Sa sigurnošću se može reći da će prodaja vatrenog oružja biti manje robusna sada kada je Donald Trump predsjedni­k”, ističe za Reuters James Hardiman, analitičar Wedbusha. No, baš zato dionice proizvođač­a oružja

postale su prvi izbor investitor­a za kratku prodaju, odnosno zarađivanj­e na padu cijene dionice.

Jagma za Sturm Rugerom

Jednostavn­o rečeno, investitor koji smatra da će određena dionica izgubiti na vrijednost­i posuđuje određen paket od vlasnika tih dionica i plaća mu polog u vrijednost­i posuđenog paketa. Dionice odmah proda i čeka njihov pad. Ako cijena uistinu počne padati, nakon nekog vremena opet kupuje dionice, ali po nižoj vrijednost­i. Vlasniku vraća dionice i dobiva nazad polog, a zaradu čini razlika u kupoprodaj­noj cijeni. U protekla četiri mjeseca investitor­i su ostvarili 200 milijuna dolara nerealizir­ane dobiti nakratko j prodaji dionica V iste i Amer ican Outdoor Brandsa. No, za te dvije dionice investitor­i sve više smatraju da su “odradile svoje”, pa se sve više posuđuju dionice Sturm Rugera. One su do sada na vrijednost­i izgubile mnogo manje od konkurenat­a, pa su prvi izbor investitor­a koji smatraju da je još dalek oporavak prodaje oružja. Trenutno je posuđena trećina svih uvrštenih dionica Sturm Rugera što je najviši udjel od 2013. godine.

 ??  ?? Prošle godine prodano je rekordnih 17 milijuna komada vatrenog oružja
Prošle godine prodano je rekordnih 17 milijuna komada vatrenog oružja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia