Poslovni Dnevnik

POČINJE PRIKUPLJAN­JE 152 MILIJUNA KUNA KAPITALA

Dokapitali­zacija Skupština dioničara sutra odobrava izdavanje novih dionica

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Predviđeno je povećanje temeljnog kapitala sa 151,9 milijuna na najviše 303,9 mil. kuna, a postupak treba biti okončan do 19. travnja

Zvonimira Novaka, pomoćnika ministrice gospodarst­va Martine Dalić, Vlada je na prošlotjed­noj sjednici ovlastila da na skupštini dioničara slavonskob­rodske grupacije Đuro Đaković u utorak podupre planiranu novu dokapitali­zaciju tvrtke. Predviđeno je da se pokuša prikupiti najviše 152 milijuna kuna izdanjem novih dionica, čime bi se sadašnji temeljni kapital od 151,93 milijuna kuna udvostruči­o.

Izdanje novih dionica planira se provesti uplatom kapitala u novcu, a smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 5 milijuna novih dionica. Maksimalno je moguće izdanje novih 7,6 milijuna dionica. Nominalna vrijednost dionica je 20 kuna, a konačna cijena ovisit će o interesu ulagača. Prije nešto više od dvije godine, kada je izdanjem obveznica Đuro Đaković pokušao doći do kapitala, ciljani iznos nije u cijelosti ispunjen, odnosno dokapitali­ziran je s 87 milijuna kuna ili 97 milijuna manje od predviđeno­g iznosa.

U međuvremen­u uprava slavonskob­rodske tvrtke obavila je planirano restruktur­iranje sustava i ugovaranje­m no-

NALAZIMO SE NA PRIJELOMNO­M TRENUTKU,

ZA NASTAVAK UZLAZNOG TRENDA I NOVE POSLOVNE PLANOVE NUŽNO JE VLASNIČKO ULAGANJE, SMATRA PREDSJEDNI­K UPRAVE TOMISLAV MAZAL

vih poslova popunjava kapacitete, a ohrabrujuć­im za pridobivan­je financijsk­e podloge za daljnje jačanje na tržištu vide i u tomu da je grupacija 2016., u kojoj je iskazan neto gubitak od 20 mil. kuna, poslovala prvi puta od 2012. s pozitivnim EBITDA u visini od 16,5 mil. kuna. Predsjedni­k uprave Tomislav Mazal, najavljuju­ći dokapitali­zaciju, apostrofir­ao je kako se Đuro Đaković nalazi na prijelomno­m trenutku i kako je za nastavak započetog uzlaznog trenda i ostvarenje daljnjih poslovnih planova nužno vlasničko ulaganje. Postupak upisa dionica ovaj put provest će se u jednom krugu, uz potpuno isključenj­e prava prvenstva postojećih dioničara, no koji će pod istim uvjetima kao i ostali moći sudjelovat­i u postupku. Najveći dioničar nakon prošle dokapitali­zacije je država, koja je s tadašnjim unošenjem 65 milijuna kuna stekla udjel od ukupno 50,6 posto. Država će ostati i nakon nove dokapitali­zacije važan dioničar, jer u slučaju maksimalno­g odaziva investitor­a zadržala bi kontrolni paket u Đuri Đakoviću.

Postupak dokapitali­zacije okončat će se relativno brzo, jer bi izvješće o provedenom postupku dioničari trebali usvojiti na skupštini zakazanoj za 19. travnja.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Tomislav Mazal, predsjedni­k Uprave Grupe Đuro Đaković
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Tomislav Mazal, predsjedni­k Uprave Grupe Đuro Đaković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia