Poslovni Dnevnik

Zagrebačka županija poduprla projekt e-prodaje GoGreena i eKupi

Za farmere 2.0 Otvorili pametnu tržnicu i povezali je s online prodajom

- BERNARD IVEZIĆ

Zagrebačka županija želi svojih, gotovo 15 tisuća malih poljoprivr­ednih proizvođač­a, potaknuti da se više koriste internet kao kanal prodaje

Vodeća županija po broju OPGa i drugih malih poljoprivr­ednih proizvođač­a, ona Zagrebačka, pridružila se najvećem hrvatskom poljoprivr­ednom klasteru GoGreenu.

Zagrebačka županija želi svojih, gotovo 15 tisuća malih poljoprivr­ednih proizvođač­a, potaknuti da se više koriste internet kao kanal prodaje. Josip Kraljičkov­ić, pročelnik za EU fondove u Zagrebačko­j županiji, kaže da aktivno podupiru razvoj novih kanala pro- daje poljoprivr­ednih proizvoda. “Prvi smo pokrenuli prodaju jabuka i jagoda na štandovima po gradu, i želimo ostati prvi i kad dođe do poticanja prodaje proizvoda naših proizvođač­a preko interneta, u ovom slučaju projekta koji su pokrenuli GoGreen i eKupi”, kaže Kraljičkov­ić. Dodaje da idu u pilot projekt s 20 OPGova koje će educirati i savjetovat­i o prodaji preko GoGreena i eKupi. Klaster GoGreen, koji okuplja više od 700 OPGova i drugih poljoprivr­ednih proizvođač­a iz cijele Hrvatske, dogovorio je online prodaju preko najveće online trgovine u Hrvatskoj, eKupija, i otvorio prvu pametnu tržnicu u Hrvatskoj. Alan Slapar, voditelj razvoja GoGreena kaže da testiraju niz novih usluga kakve tržnice u Hrvatskoj danas ne nude.

“Testiramo mogućnost naručivanj­a i odabira proi-

Ilija Matić

eKupi zvoda preko WhatsAppa, Facebook Messengera i Vibera gdje naši zaposlenic­i prema vašim uputama odabiru voće i povrće, a u to bi voljeli uključiti i hrvatski startup Vyoocam, koji je razvio nosivu kameru”, kaže Slapar. Već testiraju i model gdje kupci izaberu robu osobno, a zatim im se ona dostavi prema njihovim željama.

Da je važno raditi na uvođenju sličnih inovacija u prodaju poljoprivr­ednih proizvoda smatra i voditelj marketplac­ea eKupi Ilija Matić.

“Ovo je prilika OPGovima da uz štandove po sajmovima imaju virtualne štandove na eKupi i prodaju proizvode nonstop”, kaže Matić. Dodaje da su u eprodaju hrane ušli strateški. “Imamo odličnu suradnju s GoGreenom, a širimo se i dalje. Ugovorili smo suradnju s klasterom Slavonska košarica”, zaključuje Matić.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Među inovacijam­a pametne tržnice je odabir namirnica osobno, uz mogućnost dostave
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Među inovacijam­a pametne tržnice je odabir namirnica osobno, uz mogućnost dostave
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia