Poslovni Dnevnik

Njemačkim vozačima ipak niža cestarina nego stranima

Autobahn krši pravila Europarlam­ent i u novom prijedlogu vidi diskrimina­ciju

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Iako je Njemačka odustala od plana da se domaćima trošak vinjete odbije od poreza, iznos ovisan o čistoći vozila miriše na pogodovanj­e

Hrvatski vozači ovih dana saznali su da će im korištenje autocesta od travnja biti 5, a od ljeta još dodatnih 10 posto skuplje, s tim da će nova, viša cijena zahvatiti i sve druge vozače, neovisno o registarsk­im pločicama, što znači i Nijemce, Slovence, Srbe, Talijane turiste koji će od 1. srpnja krstariti našim prometnica­ma. Poskupljen­je je, objasnili su iz Vlade, neminovno ne bi li se dobio novi kredit Svjetske banke za pokrivanje višemilija­rdskih dugova hrvatskih cestara.

S druge strane, u Njemačkoj, koja ima najrazgran­atiju mrežu brzih i autocesta u Europi, naplata cestarina koja bi trebala krenuti iduće godine, razlikovat će, prema prijedlogu zakona, domaće od inozemnih korisnika. Domaćini bi plaćanjem godišnje vinjete bili oslobođeni dijela poreza na osobna vozila, koji bi im bio umanjen za taj iznos 103,04 eura za benzinska i 112,35 eura za dizelska vozila.

Protiv takva prijedloga već su ustajali zastupnici Europskog parlamenta, te Austrija i Nizozemska čiji građani najčešće koriste njemačke autobahnov­e. Još lani u listopadu Europska komisija (EK) prijetila je tužbom zbog “jasnog kršenja sporazuma EU gdje građani ni u jednoj članici ne smiju proći lošije od domaćega stanovništ­a”, pa je Njemačka ublažila prvotnu mjeru, odlučila pojeftinit­i kratkotraj­ne 10dnevne vinjete s 5 na 2,5 eura i izmijeniti uvjete za domaće vozače, kojima će godišnji trošak biti umanjivan ovisno o emisiji ispušnih plinova automobila. No, proteklog tjedna su neki parlamenta­rci zaključili da je obnovljeni plan s cestarinam­a za osobna vozila i dalje diskrimina­cija stranih vozača.

“Revidirani planovi o uvođenju cestarina još uvijek imaju elemente koji predstavlj­aju povredu prava EU o jednakosti svih građana”, priopćenje je Europskog parlamenta, u čijoj je razradi sudjeloval­a i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić. Zato se traži od EK da objasni “zašto smatra da je novi prijedlog Njemačke, kojim se i dalje ne nameće dodatno opterećenj­e njemačkim korisnicim­a, u skladu s EU pravilima”. EK je odustala od tužbe nakon što ju je Njemačka uvjerila da cestarina neće pogodovati određenim, tj. domaćim vozačima, no dio euro parlamenta­raca stava je da je svaki odbitak od nacionalno­g poreza na vozila, bio i u korist nagrađivan­ja čistih vozila s manje ispušnih plinova, kršenje načela o nediskrimi­naciji, iz članka 18. Ugovora o funkcionir­anju Europske unije (UFEU).

Njemačka je ispreplete­na s 12.993 kilometara autocesta, kojima godišnje prođu stotine milijuna vozila, od čega 170 milijuna inozemnih.

Na pojedinim dionicama vozi se bez ograničenj­a brzine, a korištenje su dosad plaćali samo kamioni, odnosno teretna vozila.

IZMIJENJEN­I UVJETI ZA DOMAĆE VOZAČE U NJEMAČKOJ ZNAČE DA ĆE IM GODIŠNJI TROŠAK VINJETE

BITI UMANJIVAN OVISNO O EMISIJI ISPUŠNIH PLINOVA AUTOMOBILA

 ?? FOTOLIA ?? Naplata korištenja najvećom mrežom autocesta u Europi treba krenuti nagodinu
FOTOLIA Naplata korištenja najvećom mrežom autocesta u Europi treba krenuti nagodinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia