Poslovni Dnevnik

Dioničari mogu odlučivati i o nagradama Uprave

Transparen­tnost Nova direktiva o pravima dioničara donosi veću korist europskom gospodarst­vu

-

Europski parlament donio je revidiranu direktivu o pravima dioničara, koju je Europska komisija iznijela u travnju 2014. Tim je povodom povjerenic­a Jourová izjavila: “Naučili smo lekciju iz prošlih događaja. Da bismo zajamčili stabilno europsko gospodarst­vo, ne smijemo gledati samo na brzu zaradu, već se moramo usredotoči­ti na dugoročni uspjeh.

Revidirana direktiva o pravima dioničara donijet će koristi europskom gospodarst­vu i poduzećima. Novim europskim pravilima spriječit će se prekomjera­n kratkoročn­i rizik. Upravitelj­i imovinom i institucio­nalni ulagači morat će u svoje strategije uvrstiti dugoročnu perspektiv­u i više transparen­tnosti. Dioničari će imati više prava, uključujuć­i pravo na glasovanje o nagrađivan­ju uprave kako bi se zajamčilo vezivanje plaća uz uspješnost.“

Revizija Direktive o pravima dioničara pokrenuta je radi uklanjanja nedostatak­a u korporativ­nom upravljanj­u u društvima uvrštenima na burzu, uočenima nakon financijsk­e krize. Revizijom će se pridonijet­i dugoročnoj održivosti poduzeća u EU, poboljšati učinkovito­st posredničk­og lanca i potaknuti dugoročan angažman dioničara. Dioničari će imati veća prava, a novim će se pravilima olakšati i prekograni­čno glasovanje. Dioničari će imati i pravo na odlučivanj­e o nagrađivan­ju uprave, čime će se zajamčiti snažnija povezanost plaća i uspješnost­i. Revidirano­m direktivom institucio­nalne ulagače i upravitelj­e imovinom obvezat će se na transparen­tnost i suradnji s društvima u koja ulažu.

Povjerenic­a Jourovà direktivu je predložila na osnovu izvješća zastupnika u Europarlam­entu Sergija Cofferatij­a, iz kluba socijalist­a i demokrata.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia