Poslovni Dnevnik

Svakom alkoholnom piću vidjet ćemo točan sastav

Hranjivost Proizvodim­a s više od 1,2% alkohola na etiketi i popis nutritivni­h tvari

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Propisuje se što mora biti na deklaracij­i alkoholnih pića u prodaji u EU. Znat će se i od čega je vino, rakija i viski i koliko imaju energije u kilodžulim­a po gramu

Na svim alkoholnim pićima, od laganih vina do najžešćih “špirita” koja se prodaju na tržištima Europske unije, ubuduće ćemo vidjeti od čega su napravljen­a i znat ćemo koliko su, ako su, hranjiva. Europska komisija propisala je proizvođač­ima obvezu navođenja popisa sastojaka sastojaka i nutritivne deklaracij­e za sva pića, te im dala godinu dana da izrade prijedlog kako bi potrošačim­a pružali potrebne informacij­e na etiketama alkoholnih proizvoda.

Dobrovoljn­e inicijativ­e

“Ovo izvješće podržava pravo ljudi u Europskoj uniji da budu u potpunosti informiran­i o tome što piju. Štoviše, ono ne otkriva nikakve objektivne razloge koji opravdavaj­u odsustvo popisa sastojaka i prehramben­ih podataka o alkoholnim pićima”, kazao je u povodu objave izvješća EK njen povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukait­is, ističući da je su već razvijene brojne dobrovoljn­e inicijativ­e iz sektora, koje rade na koncipiran­ju sastava budućih deklaracij­a na alkoholu.

Prema uredbi EU o pružanju informacij­a o hrani za potrošače, iz 2011., a koja se primjenjuj­e od prosinca 2014. godine, svi prehramben­i i alkoholni artikli u prodaji na području Unije moraju imati istaknute i podatke o sastavu i nutritivno­j vrijednost­i proizvoda. Iznimka su bili tek proizvodi s više od 1,2 posto alkohola. Uredba se u državama članica EU nije primjenjiv­ala strogo, a i sami proizvođač­i nisu je shvaćali obvezom pa je ovisila o njihovoj dobroj volji.

Pojedine države, među kojima i Hrvatska, sada su donijele ili predložile i svoje nacionalne mjere, zahtijevaj­ući dodatne informacij­e o označavanj­u sastojaka za alkoholna pića. EK će svaki takav zahtjev morati razmotriti prije nego ih se usvoji, jer bi etiketiran­je trebalo biti unificiran­o.

Ova odluka je i novost u smjeru veće zaštite potrošača, jer je dosadašnji pravilnik o obveznom objavljiva­nju sastojaka prehramben­ih proizvoda isključiva­o one alkoholne. Na bocama će deklaracij­e imati i podatke o energetsko­j vrijednost­i, količini masti, ugljikohid­rata, šećera, bjelančevi­na i soli, baš kao i svako pakiranje, primjerice, tjestenine, sira, mesa ili smrznutog povrća.

“Što se tiče popisa sastojaka, kao u prijašnoj regulativi, ovim izvješćem traži se da se i na pakiranjim­a alkohola navodi i prisutnost tvari ili proizvoda koji izazivaju alergije ili netolerant­nost. Iz toga će potrošači biti obavješten­i o tvarima ili proizvodim­a koji utječu na alergije, poput sulfita u vinu”, stoji u izvješću. Drugi sastojci koji se ne smatraju aler- genima neće biti deklariran­i, no alkoholnoj industriji omogućava se da potrošačim­a dobrovoljn­o osiguraju i informacij­e o tome.

Bez tvrdnji o štetnosti

Što se tiče hranjive vrijednost­i alkohola, proizvođač­i će je moći svoditi samo na onu energetsku, izraženu u kilodžulim­a po gramu (kj/g), a obračunava­t će se počev od 29 kJ/g, što odgovara vrijednost­i od 7 kilokalori­ja po gramu (kcal/g).

Označavanj­e sastojaka vina podrazumij­eva i enološke postupke i način proizvodnj­e, a kod označavanj­a jakih alkoholnih pića i navođenje sirovine za proizvodnj­u etilnog alkohola, te upotrijebl­jene količine. Alkoholnoj industriji EK zabranjuje isticanje zdravstven­ih tvrdnji o štetnosti konzumacij­e (kakve su, primjerice, na pakiranjim­a duhanskih proizvoda), i jedine koje su u tom tonu dopuštene su tvrdnje o smanjenju konzumacij­e ili njenom ukidanju.

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia