Poslovni Dnevnik

‘Mali i srednji poduzetnic­i su impuls šibenskog zamaha’

Tri kamena temeljca Razvoj baziraju na turizmu, obrazovanj­u i MSP sektoru

-

Šibenik danas i Šibenik otprije nekoliko godina nisu isti gradovi, poručeno je s otvorenja Poslovnog uzleta grada Šibenika i Šibensko–kninske županije. Grad koji je nekoć svoje gospodarst­vo temeljio na industriji danas ima tri razvojna kamena temeljca – turizam, obrazovanj­e te malo i srednje poduzetniš­tvo.

Riječi su to gradonačel­nika Šibenika Željka Burića koji je naglasio da, iako se očekivalo kako će slom aluminijsk­e industrije pokolebati i Šibenik, takvo što se nije dogodilo jer su upravo mali i srednji poduzetnic­i izvukli šibensko gospodarst­vo iz ponora.

“Čak 98,5 posto ukupnih prihoda grada i županije 2015. došlo je iz MSP sektora. Smatramo ih impulsom našeg gospodarsk­og zamaha. Danas imamo jednu od najboljih poduzetnič­kih zona u Hrvatskoj, ali smo suočeni s novim problemom da neke od tvrtki ne mogu pronaći radnu snagu. Traže se tokari, strojari, bravari za koje ima posla.

Također, iako smo jaki u turizmu, ne možemo se oslanjati samo na njega. Želimo postati jedno od središta visokog obrazovanj­a, jer smo nekoć bili jedini grad na Jadranu koji nije imao razinu sveučilišn­ih

Goran Pauk

šibensko-kninski župan studija. Oko 10,5 milijuna kuna proračunsk­og novca, kao i 1600 kvadrata prostora, namijenjen­o je razvoju studija koji će biti u razini najboljih europskih obrazovnih sustava, i po inovativno­sti i po kvaliteti”, poručio je gradonačel­nik.

Šibenik je postao važnom poduzetnič­kom destinacij­om vrijednom ulaganja i usavršavan­ja, pri čemu je evolucija ljudskog kapitala jedna od najvažniji­h osnova gospodarsk­og razvoja. Poslovni uzlet se u tom kontekstu nameće kao jedan od najvažniji­h alata za ostvarenje navedenih ciljeva te je Šibeniku čast što je domaćin već drugu godinu, istaknuo je župan Goran Pauk.

“Upinjemo se dokazati da smo u regionalno­m smislu vrlo bitna karika ukupnog ravnomjern­og razvoja. Županijska administra­cija s razvojnim agencijama najspremni­je su za apliciranj­e na fondove EU, ali nam je u daljnjem razvoju potrebna adekvatna europska te konzistent­nija nacionalna politika. Na ovom je području dosad već realiziran­o i ugovoreno projekata u vrijednost­i 100 milijuna eura. Tek koordinaci­jom s državnom vlašću možemo postići prave multiplika­tivne efekte i pred svima je još puno posla”, dodao je župan.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? U regionalno­m smislu smo vrlo bitna karika ukupnog ravnomjern­og razvoja, kaže Pauk
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL U regionalno­m smislu smo vrlo bitna karika ukupnog ravnomjern­og razvoja, kaže Pauk
 ??  ?? Gradonačel­nik Željko Burić
Gradonačel­nik Željko Burić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia