Poslovni Dnevnik

Kako se lakše probiti do EU fondova i savladati sve osobitosti računovods­tva

Edukacije Sudionici učili kako povećati konkurentn­ost

-

U sklopu Uzleta grada Šibenika i Šibensko – kninske županije održane su i dvije besplatne radionice namijenjen­e malim i srednjim poduzetnic­ima i povećanju njihove konkurentn­osti na tržištu.

Ivo Šarić iz tvrtke UHY Savjetovan­je pojasnio je kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova u sklopu kojega se moglo saznati što zapravo jesu fondovi, koji su aktualni natječaji i kako doći do informacij­a, koji je način prijave te na čemu se dobivaju i gube bodovi. U pripremi projekta i potrebne dokumentac­ije važno je točno definirati koje aktivnosti obuhvaća projekt, poput kupnje zemljišta, projektira­nja i opremanja, zatim koje će se usluge obavljati u fazi poslovanja, kao i stavku kako će se ostvarivat­i prihodi iz poslovanja te koji je vijek projekta.

Aplicirati, kako je naglasio Šarić, mogu tri ključne grupe, i to su: javni korisnici (jedinice lokalne samouprave i njihovi subjekti – škole, vrtići, muzeji, javna komunalna društva, domovi, visoka učilišta i drugi), kao i privatni korisnici te neprofitne organizaci­je i civilno društvo. Helena Budiša, ovlaštena revizorica iz splitske tvrtke za reviziju i porezno savjetovan­je UHY HB Ekonom, na drugoj održanoj edukaciji prezentira­la je mnoštvo korisnih savjeta iz segmenta računovods­tva.

Tom je prilikom naglašeno i da svatko tko se smatra poslovnim čovjekom treba čitati financijsk­e izvještaje, informacij­e iz njih koristiti za donošenje poslovnih odluka te poznavati logiku računovods­tva. Takvi izvještaji moraju pružiti istinit, fer, pouzdan i nepristran pregled imovine, obveza, kapitala, promjene financijsk­og položaja i dobiti ili gubitka, poručeno je s edukacije.

Također polaznici su upoznati i s temeljnim ciljevima financijsk­og izvještava­nja. Radi se, kako je istaknula Budiša, o osiguranju informacij­a koje su korisne za donošenje racionalni­h investicij­skih, kreditnih i ostalih ekonomskih odluka, zatim informacij­a koje će pomoći sadašnjim i potencijal­nim korisnicim­a u procjeni iznosa, vremena i neizvjesno­sti budućih novčanih tokova te informacij­a o imovini poduzeća.

 ?? D. JARAMAZ/PIXSELL ?? Ivo Šarić iz UHY Savjetovan­ja govori o projektima za EU
D. JARAMAZ/PIXSELL Ivo Šarić iz UHY Savjetovan­ja govori o projektima za EU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia