Poslovni Dnevnik

EK zaključila da Srbija nije povećala izvoz čelika u EU

Rasplet u svibnju Antidampin­ška istraga Komisije pokrenuta je nakon žalbe Eurofera, europskog udruženja proizvođač­a čelika

-

Istraga Europske komisije (EK) pokazala je da se uvoz čelika iz Srbije u Europsku uniju u razdoblju od 1. kolovoza do 31. studenoga 2016. godine nije povećavao, doznaje Politika. U antidampin­škoj istrazi koju je EK prošle godine pokrenula protiv pet zemlja, uključujuć­i i Srbiju, najlošije stoje Rusija i Brazil, dok je Srbija u znatno boljoj poziciji.

To, međutim, ne znači da će ishod istrage, zbog koje je i premijer Srbije Aleksandar Vučić molio njemačku kancelarku Angelu Merkel da pomogne, biti pozitivan, navodi Politika.

Rasplet istrage koja je počela nakon što se europsko udruženje proizvođač­a čelika Eurofer žalilo EK da je čelik iz Rusije, Brazila, Srbije, Ukrajine i Irana prodavan po dampinškim cijenama očekuje se početkom svibnja.

Kako list neslužbeno doznaje, Eurofer je još 11. listopada prošle godine službeno zatražio od Komisije da evidentira uvoz čelika koji u EU stiže iz pet zemalja protiv kojih se vodi postupak. Srbija se usprotivil­a i u Bruxelles uputile žalbu prema kojoj ne postoji dovoljno opravdan razlog da carinici evidentira­ju čelik koji iz Smedereva stiže u EU, a slično su postupili i Iran, Rusija i Ukrajina.

U žalbi Eurofera navodi se da se čelik iz navedenih pet zemalja prodavao za najmanje 20 posto ispod tržišne cijene. Kada je o Srbiji riječ, europnje ski proizvođač­i uspoređiva­li su proizvodnu i prodajnu cijenu čelika, koja je prema njihovim tvrdnjama bila niža. U zahtjevu za registraci­ju uvoza Eurofer je tražio od EK da usporedi je li izvoz iz pet zemalja od 1. srpnja do 31. listopada 2016. povećao u odnosu na razdoblje od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja 2016. godine. Komisija je odlučila da predmet istrage bude uvoz u EU u razdoblju od 1. kolovoza do 31. studenoga prošle godine. Kako Politika doznaje, upravo u tom razdoblju je EK utvrdila da je došlo do rasta uvoza iz navedenih pet zemalja za 14 posto. Najviše se povećao uvoz iz Rusije, za 73 posto, a rastao je i uvoz čelika iz Brazila za 26 posto.

Za Srbiju je olakšavaju­ća okolnost to što je uvoz čelika iz Smedereva u EU od 1. listopada do 31. studenoga ostao nepromijen­jen. Iran i Ukrajina su čak smanjili izvoz u Europu. Komisija je ocijenila da je registraci­ja uvoza iz Srbije, Ukrajine i Irana bila nepotrebna, kažu izvori Politike.

U ŽALBI EUROFERA NAVODI SE DA SE ČELIK IZ RUSIJE, BRAZILA, SRBIJE, UKRAJINE I IRANA PRODAVAO ZA NAJMANJE 20 POSTO ISPOD TRŽIŠNE CIJENE

 ?? MARKO JURINEC/PIXSELL ?? Izvoz čelika iz Smedereva na europsko tržište ostao je nepromijen­jen
MARKO JURINEC/PIXSELL Izvoz čelika iz Smedereva na europsko tržište ostao je nepromijen­jen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia