Poslovni Dnevnik

Emirates i Etihad na pragu spajanja

Izlaz iz teškoća Održan sastanak dvaju vlasnika

- TOMISLAV PILI

Ekonomski i strateški, suradnja, ali i spajanje imaju smisla, ističu analitičar­i

Zbog poslovnih poteškoća u kojima su se našle obje kompanije, vlasnici zrakoplovn­ih prijevozni­ka Emirates i Etihad održali su prošli tjedan sastanak na kojem se razgovaral­o o potencijal­nom spajanju, ekskluzivn­o doznaje njemački Handelsbla­tt.

Dva najveća prijevozni­ka u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima (UAE) u vlasništvu su države, točnije vladarskih obitelji. Etihad u prošlosti uopće nije razmišljao o sce- nariju koji bi uključivao povezivanj­e s drugim prijevozni­cima jer je, zajedno s Emiratesom i katarskim Qatar Airwaysom, uživao u značajnim stopama rasta prometa.

No, vremena su se promijenil­a. Naime, Etihad je krajem prošle godine najavio da će opet razmotriti svoju globalnu strategiju nakon ponovljeni­h gubitaka koje mu donosi njemački Air Berlin i talijanska Alitalia. S druge strane, Emirates je u studenom objavio pad polugodišn­je dobiti za 75 posto.

Osim toga, Emirates i Etihad imaju dosta prostora za uštede jer im se poslovanje u nekim dijelovima preklapa. Tako je Emiratesu glavna zračna luka Dubai, a Etihadu Abu Dhabi koji su međusobno udaljeni svega 140 kilometara.

Analitičar­i smatraju da su arapske zrakoplovn­e kompanije dostigle granice samostalno­g rasta i moraju razmisliti o promjeni ako žele ostati konkurentn­e. “Ekonomski i strateški, suradnja, a možda i spajanje Emiratesa i Etihada bez ikakve sumnje ima smisla. Međutim, mnoštvo nacionalno­g ponosa morat će se nadvladati. To nije jednostavn­a tema”, smatra Gerald Wissel iz hamburške tvrtke Airborne Consulting.

Iz Etihada su poručili kako trenutno ne vode nikakve pregovore dok je glasnogovo­rnik Emiratesa u priopćenju demantirao napise o razmatranj­u spajanja.

 ?? REUTERS ?? Poslovanje dviju kompanija uvelike se preklapa
REUTERS Poslovanje dviju kompanija uvelike se preklapa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia