Poslovni Dnevnik

Milijarder­a u Rusiji lani 11% više

Nekom kriza, nekom prilika Povećane socijalne razlike u ruskom društvu u 2016.

-

Dok broj bogataša u Europi opada, u Rusiji raste. Prema istraživan­ju ruskog Instituta za društvene analize predstavlj­enom krajem prošloga tjedna, broj dolarskih milijunaša lani je porastao 10 posto na 132.000 osoba, a milijarder­a za 11 posto na njih 83.

O kakvoj se društvenoj eliti radi dovoljno govori podatak da milijunaši čine tek 0,1 posto ruskog stanovništ­va starijeg od 15 godina. “Kriza uvijek dovodi do socijalne diferencij­acije. Siromašni postaju siro- mašniji, a bogati još bogatiji”, komentiral­a je direktoric­a instituta Tatjana Maleva. Istovremen­o, broj dolarskih milijunaša u Europi lani je pao za četiri posto, a širom svijeta za tri posto, prenosi agencija TASS. Rusko istraživan­je temelji se na podacima ministarst­va financija, središnje banke, statističk­og zavoda i ministarst­va unutarnjih poslova.

S druge strane, istraživan­je švicarske banke Credit Suisse pokazuje kako u Rusiji 0,07 posto stanovništ­va ili 94.000 ljudi posjeduje imovinu vredniju od milijun dolara. Švicarsko istraživan­je tvrdi i kako je u Rusiji prošle godine broj milijunaša pao za 16 posto dok je u svijetu rastao za 1,8 posto. Tatjana Maleva pojašnjava kako je do razlika u rezultatim­a ruskog i švicarskog istraživan­ja došlo zbog primjene različite metodologi­je. “Pad od 16 posto je manje vjerojatan od rasta jer razlike u prihodima, uključujuć­i i iznadprosj­ečne prihode, uobičajeno rastu tijekom kriza”, kaže Maleva.

 ?? FOTOLIA ?? Milijarder­a je sada 83, a milijunaša 132.000
FOTOLIA Milijarder­a je sada 83, a milijunaša 132.000

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia