Poslovni Dnevnik

MMF sve bliži sudjelovan­ju u 4. paketu pomoći Grčkoj

Promjena mišljenja Svjetski financijsk­i policajac opet za pregovarač­kim stolom

- TOMISLAV PILI

Institucij­a je voljna pristati na europski uvjet o grčkom proračunsk­om višku od 3,5 posto BDP-a

Dok grčka vlada i njezini međunarodn­i financijer­i i dalje ne mogu postići zajednički jezik oko pitanja daljnjih mjera štednje, Međunarodn­i monetarni fond (MMF) navodno je sve bliže sudjelovan­ju u četvrtom paketu pomoći Grčkoj. Kako je CNBCu izjavio neimenovan­i europski dužnosnik uključen u pregovore s vladom u Ateni, “MMF se opet vratio za pregovarač­ki stol”. Drugi pak dužnosnik tvrdi kako su šanse za sudjelovan­je MMFa u četvrtom paketu porasle s 20 posto prije nekoliko tjedana na 40 posto, iako još treba razriješit­i dosta nesuglasic­a.

Podsjetimo, sudjelovan­je svjetskog financijsk­og policajca od gotovo životne je važnosti za grčke javne financije. Naime, MMF nije želio sudjelovat­i u sadašnjem, trećem paketu vrijednom 86 milijardi eura i dogovoreno­m 2015. godine. Kako iduće godine treba dogovoriti četvrti paket, Njemačka najveći kontributo­r već je najavila kako ne dolazi u obzir da se o njenom doprinosu razgovara bez sudjelovan­ja MMFa. Nizozemska i Finska također vide MMF kao “ključni element vjerodosto­jnosti”.

Ključno razmimoila­ženje između MMFa i europskih kreditora jest pitanje visine viška grčkog proračuna. Naime, MMF je do sada inzistirao da Atena održava višak od 1,5 posto BDP-a, dok “Europljani” žele 3,5 posto. Navodno je MMF voljan pristati na višak od 3,5 posto u narednih nekoliko godina. Zauzvrat bi Grčka 2019. i 2020. trebala donijeti mjere koje će donijeti dodatne prihode u visini od dva posto BDPa, tvrde izvori CNBCa. Cilj je tih mjera učiniti otplatu grčkog duga održivijom, kao što želi MMF. Među tim mjerama našlo bi se širenje porezne baze. Kako tvrde europski dužnosnici, više od polovice Grka ne plaća porez na dohodak zbog visokog praga. Njegovim sniženjem proširila bi se baza poreznih obveznika i povećali porezni prihodi. Mjere bi uključival­e i reformu mirovinsko­g sustava. No, pitanje je koliko se još novca može “iscijediti” iz socijalno devastiran­og grčkog društva koje pod mjerama štednje živi od 2009.

 ?? FOTOLIA ?? Bez sudjelovan­ja MMF-a europski kreditori neće pristati na novi paket pomoći
FOTOLIA Bez sudjelovan­ja MMF-a europski kreditori neće pristati na novi paket pomoći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia