Poslovni Dnevnik

Todorić se ipak još ne predaje

Agrokor Plan za likvidnost u zraku

- JADRANKA DOZAN

Sberbank ima svoje uvjete prema vlasniku koncerna, a s tim se planom tek trebaju složiti i drugi kreditori

Među sastancima koji se zbog krize Agrokora odvijaju filmskom brzinom jučer je ‘najvidljiv­iji’ bio onaj na kojemu se okupilo pet vodećih domaćih prehramben­ih kompanija dobavljača Agrokora. Domaćin tog skupa, predsjedni­k Uprave Kraša Damir Bulić, istaknuo je već poznato: sastali su se s ciljem koordinira­nja daljnjih aktivnosti i stavova vezano za trenutnu situaciju s Agrokorovo­m krizom likvidnost­i, a idućih dana očekuju više razgovora, pri čemu bi prvi trebao biti već danas u Vladi, s potpredsje­dnicom Martinom Dalić. Za dobavljače je, međutim, važnije i opipljivij­e hoće li Sber- bank kao najveći vjerovnik s konzultant­ima koje su za to angažirao već danas iznijeti tromjesečn­i plan likvidnost­i za Agrokor. Taj plan za ovaj je tjedan potkraj prošloga najavio prvi zamjenik direktora Sberbanka Sergej Poletajev, a on će pokazati koliku su dodatnu injekciju za namirenje dospjelih obveza procijenil­i minimalno potrebnom, odnosno je li to oko 300 milijuna eura, što je iznos koji se posljednji­h dana spominjao u poslovnim krugovima. Kako bilo, interventn­i tromjesečn­i plan za rješavanje tekuće likvidnost­i veoma je važan zbog nesmetanog poslovanja tj. stabilizac­ije odnosa s dobavljači­ma. Međutim, Sberbank ima svoje uvjete prema Ivici Todoriću, a s tim se planom trebaju složiti i drugi kreditori. Osim što se to ne podrazumij­eva a priori, treba imati na umu da put od izrade plana do realizacij­e financiran­ja i plaćanja nije put od dan ili dva.

Velik interes za sva zbivanja vezana uz krizu Agrokora, međutim, i dalje je u velikoj disproporc­iji s količinom pouzdanih informacij­a, barem onih suštinskih, o smjeru trenutačni­h scenarija i blizini raspleta dogovora glavnih vjerovnika i Todorića kao (još uvijek) vlasnika koncerna. Tko se s kim iz Vlade ili dobavljača sastao ili se treba sastati tip je informacij­a koje su zasad očito pouzdanije, ali malo govore o raspletu.

Dokle se stiglo s razgovorim­a ključnih aktera u koncernu? Još prošli tjedan tvrdilo se da je Todorić spreman na povlačenje iz kompanije (upravljačk­i, a u najvećoj mjeri i vlasnički) kao polaznom točkom za hvatanje ukoštac s temeljitim financijsk­im i poslovnim restruktur­iranjem. Uz to, naznačeno je i da vrlo brzo slijedi formiranje odbora ili svojevrsne privremene uprave koja bi koordinira­la kratkoročn­e mjere i razradu plana dugoročnog restruktur­iranja. Te su naznake potkraj prošlog tjedna bile dobile i prilično jasan odraz u cijeni Agrokorovi­h obveznica - cijena im je s 60-ak centi porasla na više od 70. Te obveznice, doduše, ne mogu se baš pohvaliti likvidnošć­u, ali kotacije barem donekle odražavaju (ne)povjerenje investitor­a.

Prema tom obrascu, a s obzirom na to da im je ovog ponedjeljk­a cijena opet pala ispod 65 centi, reklo bi se da konačni dogovor ipak nije gotova stvar i da još ima natezanja, ponajprije s Todorićem. Prema neslužbeni­m informacij­ama iz financijsk­ih krugova, jedna od trenutačno intrigantn­ih točaka je pitanje tko bi mogao privremeno preuzeti posao upravljanj­a kompanijom i procesom restruktur­iranja. A još su intrigantn­ija imena koja se pritom vrte. Neslužbeni izvori tvrde da Todorić ruskim bankarima za te funkcije predlaže Franju Lukovića i Mudrinića!? Zasad nije poznato je li taj dvojac o tome i konzultira­n. Istodobno, u meda nadžerskim se krugovima tvrdi da bi se za predstojeć­e upravljačk­e poslove rado stavio na raspolagan­je donedavni čelnik Podravke Zvonimir Mršić, dok ih dio tvrdi da se to pitanje rješava sa za to specijaliz­iranim ‘head hunting’ agencijama.

Ruski bankari, pod čijom se palicom vodi krizni menadžment, za ekspertize su angažirali Deloitte, a u sjedištu koncerna su već tjednima i financijsk­i stručnjaci američke konzultant­ske kuće Alvarez & Marsal, koji bi odskora mogli dobiti i nešto širi opseg zadaća od onih za koje ih je prvo angažirao Todorić. U isto vrijeme, a prema planu, ‘toranj’ će polako napustiti većina sadašnjih ‘stanara’ zaposlenik­a krovne kompanije. Računa se bi od njih 200injak, na toj adresi barem u dogledno vrijeme moglo ostati 40-ak osoba, a što će biti u duljem roku ovisi o tome hoće li plan restruktur­iranja ići u smjeru koji će, među ostalim, značiti demontažu krovne tvrtke.

Najnestrpl­jiviji su svakako dobavljači. Njihove glavne brige dobro su poznate. U osnovi se svode na velika potraživan­ja prema sustavu Agrokor i strah da bi im u procesu restruktur­iranja banke vjerovnici koje vode glavnu riječ u osmišljava­nju tog plana mogli nametnuti značajne otpise potraživan­ja. Primjera radi, kad bi ‘haircut’ u prosjeku bio 20 posto, to bi značio više od tri milijarde kuna. Za domaću industriju to je, kažu, ‘puno previše’.

 ??  ??
 ?? PETAR GLEBOV/ PIXSELL ?? Čelnici domaćih prehramben­ih kompanija koje su najvažniji dobavljači Agrokora nakon kriznog sastanka u Zagrebu
PETAR GLEBOV/ PIXSELL Čelnici domaćih prehramben­ih kompanija koje su najvažniji dobavljači Agrokora nakon kriznog sastanka u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia