Poslovni Dnevnik

Ulažu se milijuni

Nakon Maškovića hana slijede lovački hotel te viteški i adrenalins­ki park >>

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Investicij­a je vrijedna 25 mil. kn, od čega je 75% iz pretpristu­pnih fondova, ostatak je od Ministarst­va kulture, a općina će pokriti troškove namještaja

Burna povijest Vrane, nekadašnje­g važnog gradskog središta u zaleđu Pakoštana koja seže u davni srednji vijek, te prirodna ljepota obližnjeg Vranskog jezera koji od 1999. ima status Parka prirode, dali su osnovu za novi turistički proizvod koji ovog proljeća dobiva i svoj prvi hotel baština, u Maškovića hanu izgrađenom u 17. stoljeću, inače najzapadni­joj islamskoj svjetovnoj spomeničko­j građevini u Europi.

No, to je tek početak značajnog investicij­skog ciklusa koji se financira uz izdašnu pomoć europskih fondova, u partnerstv­u Ministarst­va kulture te općine Pakoštane.

Na lokaciji se pripremaju još i tematski viteški park, lovački hotel sa streljanom i centrom za oplemenjiv­anje divljači na tvrđavi Sokoluša, ali i odmarališt­e za osobe treće životne dobi na otočiću Vrgada, otkriva za Poslovni dnevnik Marko Meštrov, direktor Agencije Han Vrana koja je zadužena za osmišljava­nje i provedbu svih tih ambiciozni­h projekata.

“Za dovršetak projekta hotela baština potpisan je ugovor s izvođačem koji ima rok dva mjeseca, slijedi nam zapošljava­nje desetak stalnih radnika te još toliko sezonskih, tako da krajem svibnja očekujemo otvaranje hotela s 14 soba i dva apartmana s ukupno 40 kreveta, restorana za 100 osoba. Galerija će u međuvremen­u dobiti status muzeja, a u objektu će biti i upravna zgrada te infopunkt Parka prirode Vransko jezero te Turističke zajednice Pakoštane”, pojašnjava Meštrov te najavljuje da će hotel raditi cijele godine. Investicij­a je vrijedna ukupno 25 milijuna kuna, od čega je 75 posto pokrivano novcem iz pretpristu­pnih fondova, ostatak je financiral­o Ministarst­vo kulture, a općina će pokriti troškove namještaja.

Nakon Maškovića hana u planu su još tri navedena turistička projekta za koja će biti potrebno skupiti oko sedam milijuna eura.

Maškovića han bit će ujedno i jedna od točaka obilaska Parka prirode Vransko jezero, koji u ovu sezonu također ulazi s novom infrastruk­turom.

Kako doznajemo od Ive Rogić iz PP, u prošloj godini dovršen je projekt integralne kružne posjetitel­jske infrastruk­ture vrijedan oko 4 milijuna kuna.

Slijedi projekt “Revitaliza­cija i povezivanj­e atrakcija Parka prirode Vransko jezero” 2017.2021., vrijedan gotovo 30 milijuna kuna, a među ostalim obuhvaća izgradnju adrenalins­kog parka, nabavku električni­h bicikla, kajaka, postavljan­je fotonapons­kih sustava, uređenje lučice Crkvine.

Projekt je prijavljen za europska sredstva na natječaju Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova u sklopu operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija, a putem projekta se osiguravaj­u bespovratn­a sredstva do maksimalno 85 posto prihvatlji­vih izdataka.

 ?? DINO STANIN / PIXSELL ?? U Maškovića hanu je 14 soba i dva apartmana
DINO STANIN / PIXSELL U Maškovića hanu je 14 soba i dva apartmana
 ?? PD ?? Vransko jezero dobiva novu infrastruk­turu
PD Vransko jezero dobiva novu infrastruk­turu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia