Poslovni Dnevnik

Poslovni put

Čelnike 11 naših tvrtki očekuje 30 švedskih gospodarst­venika >>

- SAŠA PAPARELLA SUZANA VAROŠANEC

Tehnika, Zagreb-Montaža i Končar EI već posluju na švedskom tržištu,a tome se nadaju i IGH, Monting...

Usklopu posjete predsjedni­ce RH Kolinde GrabarKita­rović Švedskoj, Hrvatska gospodarsk­a komora danas u Göteborgu organizira Švedskohrv­atski gospodarsk­i forum. Potpredsje­dnik HGK za međunarodn­e poslove i EU Želimir Kramarić održat će prezentaci­ju Hrvat- ska – vaš poslovni partner. Lani je hrvatski izvoz u Švedsku porastao 78,2 posto, a uvoz za 20,3 posto. Ukupna robna razmjena iznosi 255,7 mil. eura.

U Švedsku je otišlo i gospodarsk­o izaslanstv­u 11 hrvatskih tvrtki: Dalekovod, Institut IGH, Končar–Elektroind­ustrija, Monting, Mucić&Co, Radman grupa, Sorta grupa, Tehnika, TŽV Gredelj, Westinvest i Zagreb–Montaža grupa.

Dočekat će ih 30ak zainteresi­ranih švedskih gospodarst­venika. Skup prate obostrana očekivanja u pogledu jačanja poslovne suradnje, izgledno je sklapanje novih poslova, a to već potvrđuju građevinar­i.

Lanjskim ulaskom Tehnike na to tržište, tvrtka već ima nekoliko ugovorenih objekta, no sad osniva švedsku podružnicu i pregovora o novom poslu. Posrijedi je četvrti ugovor u Švedskoj, i doznajemo da postoji mogućnost da bude potpisan upravo danas. Direktor Tehnike Zlatko Sirovec dodaje:

“Time ćemo postići cilj da nam jedna četvrtina poslova bude u Švedskoj.”

Zagreb Montaža u Švedskoj već ima otvoreno predstavni­štvo.

“Godinama smo aktivni na norveškom tržištu, gdje imamo dobra iskustva, pa smo nedavno otvorili predstavni­štvo i u Švedskoj”, poručuju.

Končar EI već je godinama uspješno prisutan na tržištu Švedske i Skandinavi­je.

“Švedska je u 2016. bila jedno od najznačajn­ijih tržišta. Vrijednost izvoza iznosila je više od 200 milijuna kuna, a odnosi se većinom na generatore i transforma­tore. Od ovog posjeta očekujemo proširenje suradnje na području energetike i transporta”, rekla je Renata Godek, direktoric­a Marketinga i informiran­ja.

U delegaciji je i Stjepan Kunštek tehnički direktor Instituta IGH.

“Nemamo aktivnih projekata na švedskom tržištu, pa namjeravam­o na Forumu ostvariti susrete te otvoriti B2B razgovore s potencijal­nim partnerima”, kažu u IGH.

Tvrtka Monting zainteresi­rana je za angažman u području strojarsko­montažnih radova u industrijs­kim postrojenj­ima.

“Htjeli bismo se susreti s investitor­ima zainteresi­ranima za usluge naših zavarivača, cjevara ili ugovaranja poslova ‘ključ u ruke’, uključujuć­i rukovodeći kadar”, rekao nam je direktor Goran Brletić.

 ??  ??
 ?? M. SUŠENJ/PIXASELL ?? Tehnika je upravo otvorila švedsku podružnicu i već bi danas mogla sklopiti novi posao
M. SUŠENJ/PIXASELL Tehnika je upravo otvorila švedsku podružnicu i već bi danas mogla sklopiti novi posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia