Poslovni Dnevnik

Ping-pong između SKDD-a i burze priječi kratku prodaju

Investitor­i i dalje čekaju mogućnost zarade na padu dionica

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Dugih osam godina Investitor­i i dalje čekaju mogućnost zarade na padu dionica

SKDD je trebao doraditi zajam vrijednosn­ica, kažu sa ZSE-a, a depozitori­j uzvraća da zbog njih redefinira­ju projekt

Zbog prebacivan­ja odgovornos­ti između Zagrebačke burze i Središnjeg klirinško depozitarn­og društva (SKDD) na hrvatskom tržištu kapitala već se osam godina ne uspijeva uvesti kratka prodaja (short selling) koju priželjkuj­u investitor­i. O kratkoj prodaji, odnosno ostvarivan­ju dobiti i na padu cijene dionice, prvi se puta na Zagrebačko­j burzi počelo govoriti još 2009. godine u vrijeme bivše Uprave. Sadašnja Uprava tvrdi da je pravno i tehnički spremna za uvođenje short sellinga.

“Naime, prije više od tri godine Burza je napravila potrebne izmjene u trgovinsko­m sustavu te postavila pravni okvir u svojim Pravilima kojim se regulira kratka prodaja. Koliko je Burzi poznato, bilo je potrebno doraditi sustav zajma vrijednosn­ih papira u SKDDu, što bi olakšalo proces kratke prodaje. Nije nam poznato u kojoj fazi je dorada ovog sustava”, ističe predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić.

Iz SKDDa pak uzvraćaju da je zbog naknadno zaprimljen­ih primjedbi potencijal­nih korisnika bilo potrebno u suradnji s tim istim korisnicim­a definirati uloge i odgovornos­ti svih uključenih strana pri čemu su dorade zahvaćale sve dijelove projekta. “Nije nam poznato zbog čega do takvog zahtjeva nije došlo u nekoj ranijoj fazi izrade projekta, s obzirom na to da su potencijal­ni korisnici na vrijeme bili upoznati s njegovim okvirima. Zahtjev tržišta je bio da se u poslovima zajma SKDD pojavljuje kao središnja druga ugovorna strana (CCP) te se time pojavila potreba za ponovnim redefinira­njem projekta”, poručuju iz depozitori­ja. Kako je u tom trenutku već na horizontu bila regulativa EMIR koja je zahtijeval­a da se ta usluga izdvoji iz SKDDa, rad na projektu zajma se zaustavio, dodaju.

Iz SKDDa kažu kako sama kratka prodaja nije bila fokus SKDDa, nego organizira­ni sustav zajma koji se ne bi koristio samo za kratku prodaju, nego i za sve druge potrebe članova, poput propusta u namiri. “Ako govorimo o organizira­nom zajmu, on se može početi razmatrati tek nakon početka operativno­g rada CCPja na način da se zajam sklapa u SKDDu i šalje CCPju na poravnanje. U tom pogledu potrebno je ponovo izraditi koncept cijelog sustava zajma”, kažu iz SKDDa.

Hrvoje Krstulović, predsjedni­k Udruženja društava za upravljanj­e investicij­skim fondovima pri HGK ističe da je projekt vrlo složen. “Voljeli bismo imati mogućnost, po prihvatlji­voj cijeni, kratke prodaje. Kada i koliko ovisi o pojedinom papiru, našoj poziciji i tržišnom trenutku”, kaže Krstulović.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Vesna Živković, predsjedni­ca Uprave SKDD-a
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Vesna Živković, predsjedni­ca Uprave SKDD-a
 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Ivana Gažić, čelnica Zagrebačke burze
GORAN STANZL/ PIXSELL Ivana Gažić, čelnica Zagrebačke burze
 ??  ?? UVOĐENJE KRATKE PRODAJE JE SLOŽENO, ALI VOLJELI BISMO IMATI TU MOGUĆNOST Hrvoje Krstulović UDUIF
UVOĐENJE KRATKE PRODAJE JE SLOŽENO, ALI VOLJELI BISMO IMATI TU MOGUĆNOST Hrvoje Krstulović UDUIF

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia