Poslovni Dnevnik

Milijunaši uvjereni da će biti još bogatiji nakon Brexita

U anketi UBS-a 78% bogataša pozitivno gleda na izlazak iz EU

- TOMISLAV PILI

Nabujali optimizam U anketi UBS-a 78% bogataša pozitivno gleda na izlazak iz EU

Imućni klijenti švicarske banke ocjenjuju da će stanje u britanskom gospodarst­vu dugoročno biti bolje nakon napuštanja Europe

Bogataši u Velikoj Britaniji s mnogo više optimizma gledaju na perspektiv­e uvećanja svoje imovine nakon što ta država napusti Europsku uniju nego poslije referendum­a u lipnju prošle godine. Anketa među 400 Britanaca čija likvidna imovina (isključuju­ći nekretnine) prelazi milijun funti, a koju je provela švicarska banka UBS, pokazala je da 78 posto smatra kako će odluka o napuštanju EU imati “pozitivan efekt” na njihove financijsk­e planove, prenosi The Guardian.

Promjena mišljenja

Nick Tucker, direktor britanske podružnice UBS Wealth Management­a, ogranka te banke koji brine o uvećanju imovine bogatih klijenata, ističe kako je značajan broj klijenata bio zabrinut zbog Brexita. “Posljednji podaci o britanskim milijunaši­ma pokazuju kompleksni­ju sliku. Dugoročno gledano, većina sada pozitivno gle- da na tu odluku”, kaže Tucker. Naime, tri četvrtine milijunaša u UBS-ovoj anketi ocjenjuje da će izlazak iz EU imati pozitivan utjecaj na britansko gospodarst­vo.

I to unatoč potonuću vrijednost­i funte i zabrinutos­ti da London neće uspjeti ispregovar­ati povoljan trgovinski sporazum s ostatkom Europe. Za- je podatak da su mladi milijunaši najoptimis­tičniji u vezi svoje imovine u posteurops­koj Britaniji.

Mladi najoptimis­tičniji

Rezultati pokazuju da 83 posto ispitanika starih između 18 i 34 godina pozitivno gleda na Brexit. Za usporedbu 70 posto zrelijih ispitanika između 35 i 44 godine života dijeli to mišljenje, kao i 74 posto starijih od 64 godine. To je u svojevrsno­m neskladu s anketama provedenim­a nakon referendum­a koje su pokazale da je 75 posto birača starih između 18 i 24 godine glasovalo za ostanak u EU.

Međutim, Nick Tucker tvrdi da bogataši taj optimizam ne pokazuju djelima. “Vidimo da mnogo investitor­a radije drži gotovinu nego da investira. To pogotovo vrijedi za mlađe investitor­e. U okružju povratka inflacije i niskih kamatnih stopa, preporučam­o investicij­e s višim povratima”, kaže Tucker za britanski list.

S druge strane, istraživan­je konzultant­ske kuće Knight Frank pokazuje da će London privlačiti bogataše iz cijelog svijeta i nakon Brexita. Prognoze govore da će u Britaniji u sljedećem desetljeću broj ultrabogat­aša s više od 30 milijuna dolara imovine skočiti za 30 posto na njih 12.310.

 ?? FOTOLIA ?? Unatoč optimizmu, većina i dalje drži gotovinu suzdržavaj­ući se od investicij­a
FOTOLIA Unatoč optimizmu, većina i dalje drži gotovinu suzdržavaj­ući se od investicij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia