Poslovni Dnevnik

Carinska unija Balkana za šest mjeseci

Približava­nje Sporazum bi mogao biti potpisan početkom travnja na Mostarskom sajmu

-

Bez prepreka Zapadnog Balkana činit će Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija

Carinsku uniju Zapadnog Balkana činit će Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija

Carinska unija ili jedinstven ekonomski prostor zemalja Zapadnog Balkana mogao bi zaživjeti za otprilike šest mjeseci, a već na sljedećem sajmu u Mostaru u travnju vjerovatno će biti potpisan sporazum kojim bi se zemlje članice obvezale na početak usklađivan­ja procedura i dokumenata, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Carinska unija država Zapadnog Balkana, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije bila je tema prošlotjed­nog sastanka premijera u Sarajevu u sklopu pripremnog sastanka za summit lidera tih zemalja i EU, koji će se održati u Trstu u srpnju.

Budući da carinska unija u sklopu Cefte već postoji, zemlje Zapadnog Balkana u sljedećm razdoblju radit će na tome da npr. fitosanita­rni certifikat iz Banja Luke vrijedi u svim zemljama ili da poduzetnik iz Skoplja bez ikakvih problema može raditi u Sarajevu, navode Nezavisne novine. Usto, dokumentac­ija potrebna za prijevoz robe bit će svedena na minimum, a cilj je da roba praktično bez ikakvog zadržavanj­a na granicama prolazi kroz regiju.

Politički usklađeno

“To je moguće, verujem da za šest mjeseci možemo završiti taj posao. Plan je da to jednostavn­o bude tržište u kojem bi se kao u jednoj državi proizvodil­o i trgovalo. Inicijativ­a je politički usklađena i nakon potpisanog sporazuma nadležna ministarst­va trebala bi dati zeleno svjetlo da se počnu usklađivat­i zdravstven­i i drugi certifikat­i”, rekao je Nemanja Vasić, potpredsje­dnik Vanjskotrg­ovinske komore BiH.

Kako navodi list, iz razgovora s osobama uključenim u taj proces može se zaključiti da je zasad EU najviše zainteresi­rana da pomogne, ili prema riječima jednog od sagovornik­a: “EU će to sigurno izgurati”.

Na većem tržištu

“Očito je da se nešto na brzinu događa oko Zapadnog Balkana. Vjerovatno se radi na tome da od ovog prostora naprave malu EU i u tom sklopu to bi bilo dobro zbog većeg tržišta. Ako u Bosni i Hercegovin­i imamo kompaniju u BiH koje može računati na tržište od 15 ili 20 milijuna ljudi to je dobra stvar”, rekao je Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci.

 ?? FOTOLIA ?? EU je najviše zainteresi­rana za pomoć pri osnivanju balkanske carinske unije
FOTOLIA EU je najviše zainteresi­rana za pomoć pri osnivanju balkanske carinske unije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia