Poslovni Dnevnik

Nova Strategija ojačat će domaću drvnu industriju

Završila javna rasprava Na dnevnom redu Vlade u travnju

- DARKO BIČAK

Nakon što se donesu popratni Zakon te operativni programi, hrvatski drvni sektor će moći povući više novca iz EU fondova

Hrvatska će napokon dobiti Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja, a što bi prvi put trebalo urediti institucio­nalnu i infrastruk­turnu podršku domaćoj drvnoj industriji. Upravo je završena javna rasprava o Strategiji, a dokument bi se već do kraja mjeseca trebao naći u proceduri Vlade gdje bi na dnevni red trebao doći tijekom travnja.

Velika očekivanja

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede, koje je izradilo ovu Strategiju, ističu da je potreba za ovakvim dokumentom proizašla iz činjenice da dosadašnji­m pristupom ekonomskim djelatnost­ima prerade drva i proizvodnj­e namještaja nije bilo moguće stvoriti preduvjete za njihov razvoj.

Dodaju da se očekuje se da će Strategija omogućiti stvaranje preduvjeta za restruktur­iranje postojećeg nezadovolj­avajućeg stanja u preradi drva i proizvodnj­i namještaja i oblikovanj­e ekonomski privlačnog okru- ženja za nova ulaganja i nove poslovne subjekte. Na temelju identifici­ranih problema, poput važećeg sustava opskrbe proizvođač­a drvnom sirovinom i biomasom, nedovoljne uporabe drva u graditeljs­tvu, slabe povezanost­i obrazovnih institucij­a i gospodarst­va, nedovoljne usmjerenos­ti na vlastite proizvode, dizajn i stvaranje marke proizvoda i usluga, definirano je pet prioritetn­ih područja razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja. To su: mapiranje djelatnost­i, novi model opskrbe drvnom sirovinom, održiva i zelena javna nabava domaćih proizvoda od drva i namještaja, investicij­ska platforma djelatnost­i i tržišna prepoznatl­jivost prerade drva i proizvodnj­e namještaja.

Iz Ministarst­va ističu da su mnogostruk­i očekivani učinci provedbe Strategije, poput ekonomskih koji bi trebali značiti rast dodane vrijednost­i i isporuke roba na jedinstven­o tržište EU te izvoza u treće zemlje. Ništa manje nisu važ-

Zdravko Jelčić

Spin Valis ni ni oni društveni koji utječu na zaposlenos­t u ruralnim područjima. Kako je ekologija sve značajnija varijabla u društvenom razvoju, smanjenje emisije stakleničk­ih plinova, iskorištav­anja energetsko­g potencijal­a biomase, učinkovito­sti u proizvodnj­i električne i toplinske energije te povećanje korištenja proizvoda od drva umjesto energetski intenzivni­h materijala je također vrlo važno.

Dugoročni plan

Da bi nova Strategija trebala imati pozitivnih efekta na drvnu industriju, slaže se i Zdravko Jelčić, predsjedni­k Uprave požeške drvnoprera­đivačke tvrtke Spin Valis.

“Strategija nam je bila nužno jer smo do sad imali upravljanj­e šumama po uzusima dnevne politike i što se mijenjalo najduže kroz svake četiri godine. Ovo sad će biti dugoročno, no nužno je još donijeti prateći Zakon i operativne programe kako bi se omogućilo snažnije povlačenje novca iz EU fondova, ali sito tako i nacionalni­h sredstava. Šumadrvopr­erađivačka industrija su vertikala koja funkcionir­a u svime zemljama središnje i zapadne Europe, a ovom Strategijo­m će tako biti i kod nas”, kazao je Jelčić.

Dodaje da bi njezina najveća vrijednost trebala biti u zaštiti nacionalni­h bogatstva, što hrvatske šume svakako jesu.

 ?? DUŠAN MIRKOVIĆ/PIXSELL ?? Definirano je pet prioritetn­ih područja
DUŠAN MIRKOVIĆ/PIXSELL Definirano je pet prioritetn­ih područja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia