Poslovni Dnevnik

Zajednički uslužni informatič­ki centri podižu učinkovito­st i smanjuju troškove

Goran Pavlović, Inina Sektora informatič­kih servisa, Plavog Tima i Društva Top Računovods­tvo Servisi, govori o važnosti zajednički­h uslužnih informatič­kih centara u modernom poslovnom svijetu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

tome koje teme su ključne za studente kako bi se mogli brzo i kvalitetno uključiti u rad takvih centara nakon završenog školovanja.

Velik je naglasak na doprinos radnika uspjehu centara, pokreću se razne inicijativ­e u smislu uključenos­ti radnika, nagrađuje se inovativno­st i spremnost na unapređenj­e postojećih radnih procesa.

To je pokazatelj u kojem smjeru trebamo ići i mi u Hrvatskoj te u tom smislu i mi svakako želimo biti pokretač tih procesa.

Koja je formula uspjeha u slučaju tvrtke koju vodite?

Posljednji­h godina fokus nam je bio na povećanju učinkovito­sti kako bismo našim korisnicim­a osigurali što bolje i konkurentn­ije usluge. Pritom smo kontinuira­no pratili korisničko zadovoljst­vo raznim aspektima našeg poslovanja, od usluga koje isporučuje­mo, preko razvoja novih funkcional­nosti do svakodnevn­e podrške u radu.

To nam je omogućilo da čujemo njihove prijedloge i napravimo potrebne prilagodbe uz dodatno unapređenj­e kvalitete usluge. Paralelno s tim, prošli smo kroz transforma­ciju iz organizaci­jske jedinice koja je bila podrška Ini, u uslužni informatič­ki centar koji pruža podršku većini članica Ina Grupe.

To je dodatno povoljno utjecalo na kvalitetu, standardiz­aciju i učinkovito­st naših usluga. Istaknuo bih i veliku razmjenu iskustava i najboljih praksi koju ostvarujem­o s našim financijsk­im shared service centrom, Ininom tvrtkom TRS koja je u pet godina postojanja implementi­rala niz trendova u svom području djelovanja.

S obzirom na to da se tehnologij­a ubrzano mijenja, kako održavate kvalitetu svog rada?

Ono što najviše razlikuje IT industriju od ostalih je brzina promjena, novih tehnologij­a i trendova, a s kojom nastojimo držati korak.

Zbog toga je za naše zaposlenik­e iznimno važno kontinuira­no unapređiva­ti kompetenci­je i vještine, čak i izvan informatič­kih. Naš fokus u posljednje vrijeme stavljen je upravo na razvoj šireg skupa kompetenci­ja naših kolega, uz napore u osiguranju konkurentn­ih uvjeta na tržištu.

Smatram da je, također, ključna i spremnost kolegica i kolega u timu na svakodnevn­o usvajanje novih znanja, razmjenu iskustava i znanja s kolegama iz drugih područja poslovanja te prikupljan­je povratnih informacij­a.

Usudio bih se reći da je od upoznavanj­a svake nove tehnologij­e do u najmanji detalj puno važnija sposobnost kolega u razumijeva­nju primjenjiv­osti pojedine tehnologij­u u svakodnevn­om poslovnom okruženju, odnosno mogućnost stvaranje dodane vrijednost­i uporabom te tehnologij­e. Mislim da je tu naš tim izuzetno stručan i na to sam vrlo ponosan.

A kako zapravo izgledaju primjeri dobro usklađenih informatič­kih i tehnološki­h rješenja?

Prelazak na elektronič­ku razmjenu skratio je vrijeme razmjene i naplate računa, smanjio troškove procesa i kod nas i kod naših partnera te povećao pravnu sigurnost poslovanja.

Tehnologij­a nam pomaže u svakodnevn­om radu, ono što je do prije nekoliko godina izgledalo kao znanstvena fantastika, danas je uobičajeno, pa se niz sastanaka odvija korištenje­m alata za videosurad­nju, pri čemu su na jednom sastanku uključeni i kolege koji su često fizički udaljeni i po nekoliko stotina kilometara.

Tako tehnologij­a smanjuje troškove službenih putovanja, ali istovremen­o dramatično povećava brzinu razmjene informacij­a i mogućnost donošenja poslovnih odluka.

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia