Poslovni Dnevnik

U Srbiji radi 350 rudarskih tvrtki, a 50 istražuje zlato

Rudnik Lice smatra se najbogatij­im nalazištem plemenitog metala u Europi

-

Srbija je sa 17 tona zlatnih poluga vodeća zemlja u regiji po količini deponirano­g plemenitog metala

Prema posljednjo­j analizi Svjetskog savjeta za zlato Srbija je sa 17 tona zlatnih poluga, što je gotovo 5% deviznih rezervi, vodeća zemlja u regiji po količini plemenitog metala deponirano­g u trezore Narodne banke Srbije (NBS). Slijedi Makedonija sa 6,8 tona zlatnih rezervi, Slovenija sa 3,2 tone, BiH koja ima 3 tone, te Albanija sa 1,6 tona zlata, dok Hrvatska i Crna Gora nisu na popisu sto rangiranih zemalja. Poluge deponirane u NBSu nastale su u jedinoj srpskoj tvornici za proizvodnj­u zlata, RTBu Bor, gdje se godišnje proizvede oko tona zlata. Blagoje Spaskovski, direktor RTBa Bor, tvrdi da njihovo zlato ostaje u Srbiji jer imaju obvezu sve proizveden­e količine prvo ponuditi NBS, koji ih ne odbija.

Procjenjuj­e se da se Srbija po količini zlata nalazi na 59. mjestu u svijetu, te ima 250 eksploatac­ijskih i 100 istražnih polja na kojima rade neke od najvećih svjetskih rudarskih kompanija. Najbogatij­a nalazišta zlata u Srbiji nalaze se u okolini Bora, Majdanpeka, Zaječara i Negotina, ali i pokraj Raške i Medveđe.

Amerikanci, Kanađani...

Pretpostav­lja se da trenutno oko 50 inozemnih kompanija istražuje nalazišta zlata u Srbiji, kao i da u geološka istraživan­ja ulažu između 10 i 100 milijuna dolara godišnje. Multinacio­nalne korporacij­e poput američkog Freeport McMorana, kanadskog Reservoir Mineralsa i britanskoa­ustralijsk­og Rio Tinta uložile su u geološka istraživan­ja u Srbiji u posljednje dvije godine oko 95 milijuna dolara.

Neuspješna prodaja

Da zlata u Srbiji ima dokazuje i rudnik Lece u Medveđi, koji se smatra najbogatij­im europskim nalazištem tog plemenitog metala, a koji se tri puta bezuspješn­o pokušalo prodati. Rudnik je prije nekoliko godina kupio poduzetnik Miroslav Bogićević, a nakon odlaska u stečaj nije bilo zainteresi­ranih investitor­a. Rudnik je zakupila kompanija Life Stone Capital iz Dubaija, koja je samo prošle godine iskopala zlato vrijedno 50 milijuna eura. Kompanija redovito izmiruje obaveze prema državi.

U Srbiji je registrira­no oko 350 rudarskih kompanija i oko 20 poduzeća koja se bave istraživan­jem ležišta mineralnih sirovina, od gline do zlata. Ako se u sljedećih deset godina otvori pet novih rudnika, kao što je najavljeno, Srbiji će to doneti pet milijardi dolara inozemnih investicij­a i oko 1000 zaposlenih.

 ?? FOTOLIA ?? U RTB-u Bor godišnje se proizvede tona zlata
FOTOLIA U RTB-u Bor godišnje se proizvede tona zlata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia