Poslovni Dnevnik

Nike sve teže odolijeva konkurenci­ji

Pod pritiskom Američki proizvođač objavio rast prihoda za posto što je slabije od očekivanja

-

Američki proizvođač sportske opreme Nike objavio je lošije rezultate od očekivanja za tromjesečj­e završeno 28. veljače uslijed sve žešće borbe s Adidasom i brzorastuć­im Under Armourom. Prihodi kompanije rasli su pet posto na 8,43 milijardi dolara dok su analitičar­i u anketi Thomson Reutersa u prosjeku očekivali 8,47 milijardi dolara. Ako se isključe tečajne razlike, prihodi su rasli sedam posto. No, zato su podaci o dobiti iznad očekivanja. Nainimljiv me, Nike je objavio dobit od 68 centi po dionici, nasuprot očekivanih 53 centa.

Međutim, Nikeu je oslabila bruto marža, i to za 140 baznih bodova na 44,5 posto, ponajviše zbog jačeg dolara i više rasprodaja po nižim cijenama. Osim toga, pritisak Adidasa i Under Armoura vidljiv je po rezultatim­a prodaje na najvažniji­m tržištima. Na sjevernoam­eričkom, za Nike vodećem tržištu, prodaja je rasla tri posto dok je u Kini rasla devet posto. Time je prvi puta u više od dvije godine na kineskom tržištu zabilježen rast manji od deset posto.

“Mnoštvo zabrinutos­ti u vezi Nikea veže se uz njegov rast u konkurentn­om okružju. Prije tri do pet godina, konkurentn­o okružje za Nike gotovo da nije postojalo”, ističe za Reuters analitičar Brian Yarbrough iz tvrtke Edward Jones. Podsjetimo, Nike i njegov Jordan brend bili su godinama dominantni na američkom tržištu, ali sada sve manje mogu izdržati konkurenci­ju.

 ??  ?? U Americi rast samo 3 posto
U Americi rast samo 3 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia