Poslovni Dnevnik

U gradovima Europe i Azije život je najskuplji

Ljestvica gradova s najvišim troškovima

-

Azijski i europski gradovi dominiraju ljestvicom 10 najskuplji­h mjesta za život u svijetu. Studija Economist Intelligen­ce Unita (EIU) pokazala je da je Singapur i dalje najskuplji grad na svijetu, mjereno prema troškovima stanovanja, hrane, pića, odjeće, rekreacije i zabave. U analizu je uvršteno 160 proizvoda i usluga te troškovi održavanja automobila, uključujuć­i i cijenu goriva.

Tako kilogram kruha u Singapuru stoji 3,55 dolara (24 kune), a boca stolnog vina čak 23,68 dolara (162 kune). Gradove u Aziji među prvih 10 predstavlj­a još Hong Kong na drugom mjestu te Tokio, Osaka i Seul koji se nalaze od 4. do 6. pozicije. Japanski predstavni­ci vratili su se među prvih 10 zahvaljuju­ći jačanju jena. Europu predstavlj­aju četiri grada Zürich na trećem mjestu, Ženeva na sedmom, Pariz na osmom te Kopenhagen na desetom mjestu. U švicarskim gradovima najskuplja je rekreacija i zabava. U Parizu su posebno skupi alkohol i cigarete, a status jedne od najpopular­nijih turistički­h destinacij­a donosi i više cijene koje lokalnim trgovcima ne narušavaju promet. Što se tiče stanovanja, velik broj povijesnih građevina pod zaštitom otežava gradnju novih stambenih prostora, pa su i cijene stanovanja visoke.

Amerika ima samo jednog predstavni­ka u najskuplji­h 10, a to je New York na devetom mjestu. Izostanak američkih gradova tumači se blagim slabljenje­m dolara. S druge strane, pad tečaja juana i slabljenje osobne potrošnje rezultirao je padom kineskih urbanih središta. Najviše plasirani je Šangaj na 16. mjestu od ukupno 133 grada na ljestvici.

Iz kineskog je primjera vidljivo da ekonomski šokovi i tečajna kretanja vrlo brzo mogu neki grad učiniti skupim, odnosno jeftinim za život. Na ekonomskom planu pad cijena nafte i ostalih sirovina može potaknuti stezanje potrošnje. Jednako tako, velike političke nesigurnos­ti, poput britanskog izlaska iz Europske unije ili pristupa “Prvo Amerika” predsjedni­ka Donalda Trumpa također mogu utjecati na standard života.

Što se tiče najpovoljn­ijih mjesta za život, studija EIUa naglašava kako jeftino u ovom slučaju ne znači i šarmantno. Najjeftini­ji grad za život je najveći kazahstans­ki grad Almati te najnapučen­iji afrički grad Lagos u recesiji pogođenoj Nigeriji. Tu su još i indijski Bangalore, Mumbai i Chennai, pakistansk­i Karachi te alžirski Algiers. Od gradova u regiji na listi se nalazi Beograd na 111. mjestu, između Budimpešte i saudijskog Riyadha.

 ??  ?? Singapur je obranio titulu najskuplje­g grada
Singapur je obranio titulu najskuplje­g grada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia