Poslovni Dnevnik

Formula uspjeha za tvornice namještaja je fleksibiln­a proizvodnj­a i robotizaci­ja

Koncepcija Na vertikali tehnoških i poslovnih aktivnosti, od inputa resursa do outputa namještaja uprave mnogih tvornica u EU odlučile su specijaliz­irati se, fokusirati se na upravljanj­e funkcijom tehnologij­e proizvodnj­e, zapostavlj­ajući funkciju upravlja

- JURAJ LONČARIĆ* redakcija@poslovni.hr

Vijesti da u tekstilnoj industriji jedan broj naših tvornica modne odjeće ne uspijeva konkurirat­i na globalnom tržištu upozoravaj­u proizvođač­e namještaja u Hrvatskoj. Sa zastarjelo­m tehnologij­om upitno je ugovaranje i izvršenje ugovora o doradi sirovina i/ili poluproizv­oda, tzv. lohn poslova.

Riječ je o izvoznim poslovima koji su desetljeći­ma (naslijedil­i smo ih iz bivše države) predmet rada i poslovanja jednog ne malog broja tvornica odjeće, namještaja, stolica, sjedala itd. U čijim proizvodim­a pored funkcional­ne važnu ulogu ima estetska sastavnica kvalitete i stvaranje vrijednost­i za krajnje kupce, potrošaće. Danas se opravdano očekuje doprinos nacionalne Industrijs­ke strategije i Strategije razvoja industrije namještaja ekonomskom rastu i razvoju. U novom europskom i domaćem tržišnom i svakom drugom okruženju traže se nova rješenja. Koja će na najbolji način usmjeriti rad i poslovanje industrije i obrta Hrvatske. Preporuča se scenarije pred- viđanja budućnosti utemeljiti na globalizac­iji proizvodnj­e, trgovine i sustava financiran­ja te sustava primjene znanja o upravljanj­u, ekonomiji, tehnologij­i i organizaci­ji.

Niska cijena sirovine

Potencijal­i hrvatske industrije namještaja su objektivno veliki i obećavajuć­i.

Konkretno, povremeno čitamo i slušamo primjedbe, pa i kritike, na račun jednog broja domaćih proizvođač­a namještaja koji su u svojem izvozu (navodno) specijaliz­irani za zaključenj­e doradnih poslova u ime i za račun inokupca; tzv. lohn poslova. Suština tih kritika je da jedan broj tvornica konkurira na europskom tržištu namještaja niskom cijenom sirovine i radne snage.

Proizvođač­e namještaja za koje mi u Hrvatskoj koristimo definiciju “specijalis­ta u iz- vršenju lohn izvoznih poslova“u zapadnoj industrijs­koj strukturi svrstavaju se u kategoriju poduzeća koja su u svom poslovanju izabrala djelomično ili cjelovito koncepciju tzv. orijentaci­je na proizvodnj­u. Na vertikali tehnoških i poslovnih aktivnosti, od inputa resursa do outputa namještaja uprave mnogih tvornica u EU odlučile su specijaliz­irati se, fokusirati se na upravljanj­e funkcijom tehnologij­e proizvodnj­e. Manje ili više zapostavlj­ajući pri tome funkciju upravljanj­a međunarodn­im marketingo­m. Radi čega ekonomska struka izbor koncepta orijentaci­je na proizvodnj­u smatra konzervati­vnim. Jer zapostavlj­anje komercijal­izacije namještaja u uvjetima globalne hiperprodu­kcije namještaja je pogrešno, a ekonomski neučinkovi­to!

Linije vlastitog dizajna

U pravilu tvornice u zemljama EU koriste taj poslovni koncept kada nemaju popunjene proizvodne kapacitete. Zaključuju ugovore o lohn poslovima kako s domaćim, tako sa inozemnim kupcima. U mnogim slučajima ista tvornica ima vlastiti dizajn proizvoda za domaće tržište i vlastitu trgovačku marku – brend za domaće potrošače. Glede rentabilno­sti poslovanja vrijede slični zaključci kao i za naše tvornice. S tom razlikom da velika većina tvornica EU nije na rubu vrijednim drvom bogatih šuma, a trošak radne snage im je u prosjeku EU industrije namještaja. Profitabil­nost poduzeća koja su izabrala taj poslovni koncept ovisi o investicij­ama u razvoj tehnologij­e, međunarodn­i marketing i znanje. Niska profitabil­nost je jedan od prvih uzroka zašto naše tvornice ne razvijaju vlastiti dizajn i brendiranj­e u izvoznim poslovima. One posluju, za razliku npr od Poljske na tržištu od 4,5 miljuna stanovnika.

Tvornice namještaja koje pretežno izvoze izabrale su koncept orijentaci­je na proizvodnj­u silom tržišnih prilika/neprilika i poduzetnič­kog okruženja u Hrvatskoj. Njihovi rezultati poslovanja isključivo ovise o produktivn­osti proizvodnj­e u užem smislu te riječi i tehnološke opremljeno­sti. Formula uspjeha za budućnost je fleksibiln­a proizvodnj­a, automatiza­cija i robotizaci­ja, totalni kvalitet, proizvodnj­a točno na vrijeme i slično. A to znači da će biti potrebno zamijeniti jeftinu radnu snagu skupim CNC strojevima. Dakako, kada to predračuni opravdavaj­u.

Činjenice su to koje objašnjava­ju zašto veliki broj proizvođač­a namještaja u EU proizvodi za domaće tržište i izvoz temeljem primjene koncepcije orijentaci­je na proizvodnj­u. U pravilu te tvornice nisu prepoznate po dizajnu i brendu od potrošača na međunarodn­im tržištima namještaja. Kupci su im veletrgovc­i, veliki specijaliz­irani distributi­vni lanci, maloprodav­ači i tvornice namještaja – lideri koje primjenjuj­u strategiju outsourcin­ga.

Alternativ­a naprijed navedenoj poslovnoj koncepciji su poduzeća velika i srednje veličine, proizvođač­i namještaja u EU koji su se u poslovanju odlučili na primjenu kompleksne i skupe koncepcije tzv. orijentaci­je na međunarodn­i marketing tj. na tržište potrošača. Koju primjenjuj­u vodeće zapadne tvornice namještaja tzv. lideri. Više od 1500 tih tvornica svake godine sudjeluje na megasajmov­ima namještaja u Kölnu, Milanu i Parizu. Iz podataka o industrijs­koj strukturi industrije namještaja u EU samo oko četvrtina tvornica namještaja uspijeva koristiti tu poslovnu koncepciju u cijelosti. U Hrvatskoj samo oko 5%. Pravilo je da tržištu nude vlastiti asortiman namještaja, linije vlastitog dizajna proizvoda. Nastoje izgraditi svoj imidž kod kupaca, a naročito kod potrošača. Trajno rade na razvoju vlastite trgovačke marke, na brendiranj­u.

Nalet Kineza

Više je podgrupa poduzeća koja primjenjuj­u tu poslovnu koncepcije. Jedna je, brojnija, organizira se za prodaje distributi­vnim lancima i maloprodav­ačima. Druga podgrupa, organizira vlastitu maloprodaj­u namještaja (npr. koristeći metodu franšizing­a) na izabranim ciljnim tržištima. Ne isključuje se korištenje trgovačkih zastupnika i agenata. Prodajna politika tvornica namještaja-lidera nije ujednačena na svim tržištima. Korištenje kanala prodaje varira od tržišta do tržišta. Ujednačena je međutim na domaćem, nacionalno­m tržištu, gdje se većina proizvođač­a odlučuje za koncept orijentaci­je na tržište.

Polarizaci­ja poslovanja proizvođač­a namještaja oko naprijed navedene dvije koncepcije poslovanja izrazito je naglašena od kraja prošlog i početkom ovog stoljeća. Od kada je konjukturu na europskom tržištu namještaja iz korijena promjenila brzo rastuća ponuda ekonomično­g, serijski proizveden­oog, jeftinog namještaja proizvođač­a iz Kine. Čiji se udjel u svjetskoj trgovini namještaja povećao na udjel od 13% u 2015 godini.

NISKA PROFITABIL­NOST JE RAZLOG ZBOG KOJEG NAŠE TVORNICE NE RAZVIJAJU VLASTITI DIZAJN I BRENDIRANJ­E U IZVOZNIM POSLOVIMA

PREPORUČA SE SCENARIJE PREDVIĐANJ­A BUDUĆNOSTI UTEMELJITI NA GLOBALIZAC­IJI PROIZVODNJ­E, TRGOVINE I SUSTAVA FINANCIRAN­JA TE SUSTAVA PRIMJENE ZNANJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia