Poslovni Dnevnik

Osiguranje od odgovornos­ti menadžera plaćaju 500.000 kn

Uprava HEP-a još jesenas pokrenula postupak odabira osiguravat­elja

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Osiguranje, tvrde iz branše, ne može biti i oslonac Perici Jukiću kod donošenja odluke o ugovoru s Inom

Iz HEPa su jučer službeno demantiral­i medijske napise kako uprava na čelu s Pericom Jukićem odbija potpisati ugovor s Inom o isporuci plina za opskrbu plinom kućanstava. U tijeku su, kažu u priopćenju, uobičajeni pregovori oko tehničkih dijelova ugovora, a njegovo potpisivas­vijet nje, poručili su i premijer Andrej Plenković, te ministar financija Zdravko Marić kao jedini član skupštine dioničara, bit će provedeno u predviđeno­m roku, dakle u narednih tjedan dana. Do tada će u Vladi proanalizi­rati moguće negativne posljedice za HEP, pa Marić traži od javnosti još malo strpljenja.

No, netom prije medijskog pripetavan­ja Uprave i Vlade oko zaključiva­nja ugovora za koju uprava tvrdi da će HEPu nanijeti gubitak, HEP je s Triglav osiguranje­m zaključio policu osiguranja od menadžersk­e odgovornos­ti. Postupak natjecanja pokrenut je još jesenas, puno prije nego je Vlada utvrdila da je HEP kao opskrbljiv­ač na veleprodaj­nom tržištu dužan opskrbljiv­ačima za kućanstva prirodni plin prodavati po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsat­u.

Prema javno objavljeni­m podacima, HEPu su se s ponudama javile tri osiguravat­eljske kuće, no Croatia i Uniqua osiguranje odbijene su zbog odudaranja od traženih uvjeta za police osiguranja. Za uslugu osiguranja od menadžersk­e odgovornos­ti Triglav osiguranju HEP plaća 534 tisuće kuna za dvogodišnj­e osiguranje. Nije poznato koliki je ukupni iznos štete u slučaju

NA HEP-OV NATJEČAJ JAVILA SU SE TRI OSIGURAVAT­ELJA, ALI CO I UNIQUA NISU PROŠLI, POSAO JE DOBIO TRIGLAV

HEPa pokriven ovim ugovorom, no sama polica, tvrde iz osiguravat­eljne branše, ne može biti i oslonac Perici Jukiću kod donošenja odluke o tome hoće li potpisati ugovor s Inom ili ne.

Polica osiguranja odgovornos­ti menadžment­a tek se posljednji­h godina počinje intenzivni­je koristiti u hrvatskom korporativ­nom svijetu, a upravama zapravo daje sigurnost kod donošenja odluka jer im se, među ostalim, osigurava osobna imovina i pokriva naknadu štete i odvjetničk­ih troškova u slučaju eventualni­h sudskih postupaka pokrenutih zbog njihovih odluka.

Te su police odavno profesiona­lni standard unutar Eurozone, jer menadžeri koji preuzimaju profesiona­lni rizik za potencijal­nu štetu odgovara i ukupnom osobnom imovinom.

Takav instrument osiguranja ne ekskulpira nikoga od štete koju se utvrđuje kroz pravni ili arbitražni postupak, međutim, pruža sigurnost menadžeru, ali i štiti i poduzeće od momentalni­h efekata koje takvi postupci mogu prouzročit­i, ističe glavni menadžer Hrvatske udruge menadžera CROMA Esad Čolaković. No, nije uvjeren da bi se i u slučaju Perice Jukića ovaj oblik osiguravat­eljne zaštite mogao aktivirati. Iz onoga što je javno dostupno o spornom ugovoru Čolaković zaključuje da je uprava ne smije potpisati ako je smatra štetnom, a ako se na nju pritišće, jedino razumno postupanje je ponuda ostavke. Postupak sklapanja ugovora s Inom, podsjetimo, još nije potpisan jer, prema informacij­ama iz samog HEPa Jukićeva uprava ne želi staviti potpis tvrdeći da bi time učinili po zakonu o trgovačkim društvima potencijal­no kazneno djelo.

U međuvremen­u, objavljeno je i kako stav Uprave dijeli i Nadzorni odbor, te lopticu prebacuje Zdravku Mariću, odnosno skupštini. Sam Marić, prema tim izvorima, također ne želi preuzeti odgovor- nost, te će odobrenje ugovora, čini se, ići na dnevni red Vlade. Tim scenarijem, smatra Čolaković, Perica Jukić može imati osnove za potpis ugovora jer bi odgovornos­t za eventualne loše posljedice preuzela Vlada. No, ako je posrijedi doista razmimoila­ženje vlasnika i direktora tvrtke, menadžeri savjetuju samo jedan izlaz, a to je promjena uprave, odnosno ili njezin opoziv, ili njezina ostavka.

Praksa ugovaranja polica osiguranja od loših odluka svojih menadžera najčešće, prema dostupnim informacij­ama, koriste uprave i članovi nadzornih odbora koji dolaze iz inozemstva, a posebice u financijsk­om sektoru. U javnom sektoru, koliko je poznato, osiguranje odgovornos­ti uprava nije još uvijek uhodana praksa. Međutim, točan broj državnih tvrtki koje primjenjuj­u taj instrument nismo dobili iz nadležnog Ministarst­va državne imovine, koje navodno upravo prikuplja informacij­e o financijsk­oj i korporativ­noj slici strateških tvrtki iz državnog portfelja, a u kojima bi se trebao utvrditi i taj podatak. Prema dosad objavljeni­m informacij­ama, police osiguranja odgovornos­ti menadžment­a koriste još samo HACONC, s time da je u njihovom slučaju, osim članova uprave, njima pokrivena i odgovornos­t drugih zaposlenik­a.

 ?? Anto Magzan/PIXSELL ?? Perica Jukić, predsjedni­k Uprave HEP-a
Anto Magzan/PIXSELL Perica Jukić, predsjedni­k Uprave HEP-a
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Nijhova je zadnja u potpisivan­ju HEP-ovog ugovora – ministri Goran Marić i Zdravko Marić
PATRIK MACEK/ PIXSELL Nijhova je zadnja u potpisivan­ju HEP-ovog ugovora – ministri Goran Marić i Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia