Poslovni Dnevnik

‘Vlada kupuje mir do oporavka Agrokorova retail poslovanja’

Zakonski do standstill­a Otvaranjem postupka izvanredne uprave onemogućuj­u se parnice i ovrhe

-

Ne slažu se ni s opaskama SDPova Peđe Grbina, koji u toj stranci najviše istupa o pravnim pitanjima, a ovaj put je reagirao, kako sam kaže, kao političar i kao građanin ove zemlje. “Nećeš spašavati Agrokor mojim novcem”, poručio je pozivajući se na to da zakon spominje odgovornos­t države za štetu koja bi mogla nastati prisilnom upravom.

Zakonu o postupku izvanredne uprave Vlada, među ostalim, Vlada pribjegava upravo kako bi bez ulaska u vlasništvo kompanije ali i bez izravnog uključivan­ja u osiguranje injekcije likvidnost­i potrebne za stabilizac­iju odnosa s dobavljači­ma držala pod kontrolom i koordinira­la proces restruktur­iranja odnosno transforma­cije kompanije.

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, petšest moćnih banaka već je izrazilo spremnost da odobri novi kredit sustavu Agrokor (ne državi) sukladno tromjesečn­om planu za likvidnost. Podsjetimo, ekspertize Deloittea pokazale su da je u iduća tri mjeseca, s obzirom na dospijeća obveza, potrebno osigurati 2,7 milijardi kuna.

Spremnost za takvu financijsk­u podršku u ovom trenutku podrazumij­eva da novi kredit u smislu redoslijed­a naplativos­ti ima jasno definiranu prednost. To je, uostalom, i u trenutnim razgovorim­a i pregovorim­a uvjet vjerovnika na čelu sa Sberbankom, a nacrtom zakona to se i jasno uređuje. Jedna od njegovih odredbi, naime, uređuje upravo “Zaduženje s prednošću namirenja”. U tom se članku navodi da “novo zaduženje dužnika radi nastavka poslovanja ili očuvanja imovine koje bude preuzeto nakon pokretanja postupka izvanredne uprave ili u sklopu plana restruktur­iranja imat će prednost prilikom namirenja pred ostalim tražbinama vjerovnika, izuzev tražbina zaposlenik­a i bivših zaposlenik­a”.

Inače, od dana otvaranja postupka izvanredne uprave pa do njegova završetka nisu dopuštena pokretanja parničnih, ovršnih i upravnih postupaka, kao ni izvansudsk­e naplate protiv dužnika, odnosno njegovih ovisnih društava.

“Vlada zapravo ovime zakonski osigurava takozvani ‘standstill’ ili, drugim riječima, time se kupuje mir da se Agrokorovo retail poslovanje može oporaviti, a u tih godinu dana odvijali bi se i procesi vezani uz druge segmente restruktur­iranja, uključujuć­i i vlasničko, odnosno poslovno”, objašnjava nam neslužbeno izvor upućen u izradu zakona. Posebno zakonsko rješenje bolji je izbor, kaže, jer se njime umiruju dobavljači i efikasnije sprječava urušavanje poslovanja i prateći rizici. Kome će Vlada povjeriti ulogu glavnoga koordinato­ra izvanredno­g povjerenik­a dođe li se uskoro u situaciju primjene tog zakona, još je prerano reći. No, ta funkcija svakako će biti velik izazov jer nosi velike ovlasti i odgovornos­ti, ma koliko je to samo jedno od tijela koje predviđa postupak izvanredne uprave, a tijekom njega je za pojedine ekspertize predviđeno i angažiranj­e vanjskih stručnjaka. Tijela tog postupka, uz izvanredno­g povjerenik­a, uključuju sud ( Trgovački sud u Zagrebu) te nadzorno vijeće (35 članova) i, konačno, vjerovničk­o vijeće s 59 članova koji predstavlj­aju pojedine skupine vjerovnika. Kako bilo, mnogo se novih aktera u toj priči očekuje, a nova lica čekaju i ovisna društva Agrokora

UZ NOVE AKTERE U TIJELIMA IZVANREDNE UPRAVE NOVA LICA ČEKAJU I OVISNA DRUŠTVA

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Umirivanje dobavljača od ključne je važnosti za sprječavan­je urušavanja poslovanja Konzuma
GORAN STANZL/PIXSELL Umirivanje dobavljača od ključne je važnosti za sprječavan­je urušavanja poslovanja Konzuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia