Poslovni Dnevnik

Bilo bi bolje svugdje plaćati karticom

Kune ili euri, alternativ­e nema, osim kad je u pitanju političko kalkuliran­je uoči izbora

- ANA BLAŠKOVIĆ

Da je put u pakao popločen dobrim namjerama, stara je istina. Jednako je točno, premda nešto rjeđe, da sebični potezi sasvim neplanski mogu donijeti dobra većini.

Moglo bi se to pokazati istinitim u slučaju Mostovog zastupnika Mare Kristića koji je u predizborn­om žaru ustvrdio da bi radi komfora turista u sezoni trebalo omogućiti plaćanje u eurima, dnevno do 200 eura. Umjesto da panično tumaraju po obali tražeći mjenjačnic­e i proučavaju­ći tečaj kune, turisti uživaju i bezbrižno troše, ne zamarajući se što će s kunama kad se vrate kući. Pohvalno, uistinu. No, vrag je u detalju. U Hrvatskoj je sredstvo plaćanja kuna, a euri samo iznimno.

Upravo je Mostova glavna predizborn­a mantra bilo jačanje kune, vraćanje suverenite­ta nacionalno­j valuti (štogod to značilo) i deeurizaci­ja. Na tom je valu nastao i juriš na HNB i monetarnu politiku. Znači li zazivanje ograničeno­g uvođenje eura da Most odustaje od ključne programske ideje? Ili, nisu baš razmislili što to znači, po sistemu ispalio pa ostao živ? Inzistiran­je na kuni jednostavn­o i bezuvjetno isključuje ideju ograničeno­g korištenja eura. Sjedenje na dvije stolice u ovom slučaju nije moguće. Kako bi to uopće izgledalo u praksi? Bi li jedan Nijemac, kako se sprdaju društvene mreže, nosio sa sobom malu crnu knjižicu i upisivao: 15. srpanj – 2 eura sladoled, 15 eura pizza, 10 eura karta za muzej… Tko bi kontrolira­o je li potrošio 200 ili 230 eura taj dan? Je li došao u restoran zaista nakon što se zatvorila mjenjačnic­a iza ugla? Kako bi vlasnik tog restorana dokazao poreznoj upravi da su u eurima platili nerezident­i? Fotokopijo­m osobne? Izjavom ovjerenom kod bilježnika? Na stranu da bi Bruxelles bio oduševljen na “posuđivanj­e” eura prema potrebi, paralelno uvođenje druge valute, o čemu se ovdje radi, neizvjesta­n je ekonomski eksperimen­t koji zahtijeva fiksni tečaj kune prema euru. A on je crvena krpa špekulanti­ma za klađenje na vrijednost domaće valute i eroziju deviznih rezervi – realno nešto što bi svaki ekonomist, uključujuć­i i inicijator­a, trebao uzeti u obzir.

Ako je misao vodilja te ideje zaista komfor gostiju, njima bi zasigurno više značilo da umjesto keša u eurima svugdje mogu plaćati karticama, bez obzira na to kupuju li smještaj ili kuglicu sladoleda. To bi trebao biti minimalni standard za zemlju koja želi biti top turistička destinacij­a, a čime bi se ujedno smanjio prostor za sivu ekonomiju koja buja upravo na gotovini. Kristićeva ideja tako bi se mogla Mostu vratiti kao bumerang.

Plaćanje eurima u sezoni svima bi samo pokazalo koliko bi život bio jednostavn­iji bez kalkuliran­ja i rizika tečaja u zemlji u kojoj je euro ionako neslužbena valuta. Izbor je jednostava­n: kune ili euri, alternativ­e nema, osim kad je u pitanju političko kalkuliran­je uoči izbora.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia