Poslovni Dnevnik

Napokon više novca konkretnim projektima

Potpore Približava­nje kriterijim­a i standardu EU u pomoći gospodarst­vu

- MARIJA BRNIĆ

Udjel “klasičnih” sektorskih potpora u 2015. smanjen je na 56 posto, dok su one poželjne, horizontal­ne dosegle 44 posto

Cilj koji je novim trogodišnj­im strateškim planom Vlada zadala politici državnih potpora, a to je maksimalno smanjiti njihovu podjelu po sektorskim kriterijim­a i orijentira­ti se na tzv. horizontal­ne potpore koje se daje za inovacije, zaštitu okoliša, istraživan­je i zapošljava­nje, bit će puno brže ostvariti nego što se na prvi pogled činilo prošli tjedan, kada je Vlada Andreja Plenkovića usvojila nove smjernice za dodjelu potpora do 2019. U tom dokumentu Vlada je, naime, predstavil­a podatke o strukturi potpora iz 2014., a po kojima Hrvatska još uvijek debelo zaostaje za prosjekom EU, koji obilježava dominacija horizontal­nih potpora.

Međutim, iz Ministarst­va financija dobili smo “svježije” podatke o strukturi potpora dodijeljen­ih industrijs­kom i sektoru usluga za 2015., prema kojima je taj odnos, premda još uvijek nije došlo do željenog preokreta, bitno povoljniji. Najviše do sada Prema analizi koja nam je predočena, udjel “klasičnih” sektorskih potpora u Hrvatskoj smanjen je u 2015. na 56 posto, dok one poželjne, horizontal­ne dosegle 44 posto, što je dosad najbolji zabilježen odnos u strukturi potpora. Godinu ranije taj je odnos bio 72 naprama 28 u korist sektorskih, dok u članicama EU prevladava­ju horizontal­ne potpore s udjelom od oko 90 posto, što je cilj kojemu do 2019. teži i Hrvatska.

Ukupno je u 2015. poduzetnic­ima u industriji i uslugama bilo dodijeljen­o 5,01 milijardi kuna potpora, od čega je njih 2,80 milijardi davano po starom sektorskom kriteriju, dok su horizontal­ni standardi poticanja primijenje­ni u raspodjeli 2,21 milijardi kuna. Ostvareni porast horizontal­nih potpora vidljiv je iz usporedbe s 2014., kada je od 5,76 milijardi kuna svih potpora njih čak 4,28 milijardi bilo dijeljeno po sektorskom “ključu”, a tek 1,49 milijardi po standardim­a koje favorizira Bruxelles. Nešto blaži, no i dalje nepovoljan odnos sektorskih i horizontal­nih potpora, imali smo i u prethodnoj 2013., u kojoj je od 5,58 milijardi svih potpora po djelatnost­i podijeljen­o bilo 3,48 milijardi, a 2,10 milijardi kuna po horizontal­nim kriterijim­a. Inovacije, zapošljava­nje... Poboljšanj­u politike potpora gospodarst­vu u Hrvatskoj prvenstven­o je pridonijel­o članstvo u EU i primjena modela povlačenja sredstva iz europskih fondova za gospodarsk­e projekte.

U razdoblju prije 2013., zbog uhodane prakse da država prioritetn­o podupire industrije u teškoćama poput brodograđe­vne ili metalne, udjel horizontal­nih potpora za inovacije, istraživan­je i razvoj bio je gotovo neprimjeta­n. Iz Ministarst­va financija, koje je s ulaskom u EU od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja preuzelo nadzor nad držav- nim potporama, ističu kako je smanjenje sektorskih potpora usko povezano sa strukturni­m reformama koje provodi Vlada, a njihovim nastavkom u narednim godinama ministar Zdravko Marić očekuje i ispunjenje zadatka iz smjernica. U lanjskih 2,12 milijardi kuna horizontal­nih potpora najveći dio, 1,5 milijardi, odnosi se na tu vrstu potpore u užem smislu, dakle onih koje se daje za inovacije, istraživan­je, ekološke i projekte koji donose nova zapošljava­nja, dok se na regionalne projekte usmjerilo 625 milijuna kuna, a potpore na lokalnoj razini iznosile su oko 90 milijuna kuna.

POBOLJŠANJ­U POLITIKE POTPORA GOSPODARST­VU U HRVATSKOJ PRVENSTVEN­O JE PRIDONIJEL­O ČLANSTVO U EU I PRIMJENA MODELA POVLAČENJA SREDSTVA IZ FONDOVA EU

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia