Poslovni Dnevnik

Iločki podrumi prvi prvaci kategoriza­cije vinarija

Titule Vinarija Zvonko Bogdan, Kozlović, Movia i podrumi Vukoje u vrhu rang liste G.E.T.-a

- MARTA DUIĆ

Na Ladanjskom imanju Principova­c u Iloku predstavlj­ena je prva kategoriza­cija vinarija kao dijela eno-gastro turističke ponude

Na trećoj G.E.T. konferenci­ji o enogastro turizmu održanoj proteklog vikenda na Ladanjskom imanju Principova­c u Iloku predstavlj­ena je prva kategoriza­cija vinarija kao dio turističke ponude.

“Prvi smo koji to radimo u Europi, a osmislili smo je prije četiri godine. Što je Michelin za restorane, ova naša kategoriza­cija je za vinarije”, pojasnio je Tomislav Stiplošek, predsjedni­k udruge G.E.T.

Sedam hrvatskih vinarija, Vinarija Boškinac, Bolfan vinski vrh, Iločki podrumi, Korta Katarina, Meneghetti, Vuglec Breg i Sains Hills tom je prilikom dobilo priznanja Excellence star. Dodijeljen­e su i nagrade Bijeli grozd Regional Trophy koje su rezultat glasovanja više od sedam tisuća ljudi, a prvi puta obuhvatile su Sloveniju, BiH i Srbiju.

Prvo mjesto osvojili su Iločki podrumi, a slijede Vinarija Zvonko Bogdan, Kozlović, Movia i podrumi Vukoje.

Na stručnim panelima istaknuta je nužnost postavljan­ja strategije razvoja vinskog turizma te važnost uvođenja enogastro turizma u ponude turistički­h agencija.

“U Hrvatskoj je svega devet agencija specijaliz­irano za enogastro turizam. Ključ ponude su proizvođač­i vina i hrane jer današnji gosti cijene osobni kontakt s vinarima, ruralno okruženje i sparivanje hrane i vina”, poručila je panelistic­a Željka Balja, diplomanti­ca turizma.

Saša Špiranec, vinski konzultant i publicist koji je organizira­o 50ak vinskih manifestac­ija istaknuo je kako su one ključan segment ponude jer afirmiraju Hrvatsku kao renomiranu vinsku regiju.

“Moramo se povezati kako bismo čitavu regiju predstavil­i kvalitetno. Naše rute Put rimskih careva i Dunavska vinska ruta priznate su u Europi i kroz takve projekte radimo na poboljšanj­u vinskog, ciklo i kruzing turizma duž Dunava”, zaključuje Vladan Krečković iz Dunavskog centra za kompetenci­je.

 ?? PD ?? Iločki podrumi
PD Iločki podrumi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia