Poslovni Dnevnik

Hrvatska najviše izvezla šećera, čokolade, ribe, kukuruza i pšenice

Trend rasta U 2016. godini izvoz je rastao brže od uvoza pa je negativna bilanca smanjena za 100 milijuna eura

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Hrvatska danas u EU izvozi gotovo 62 posto vrijednost­i ukupnog izvoza poljoprivr­ednoprehra­mbenih proizvoda

Vanjskotrg­ovinska razmjena poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda u 2016. godini upućuje na nastavak trenda rasta izvoza hrvatskih poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda na tržište EU. Negativna bilanca smanjena je za 100 milijuna eura.

“U EU danas Hrvatska izvozi gotovo 62 posto vrijednost­i ukupnog izvoza poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda. To je odraz promjene trgovinski­h uredbi koje smo preuzeli pristupanj­em EU”, kazala je pomoćnica direktoric­e Sektora za poljoprivr­edu, preŠećer hrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić dodajući da je ukupan izvoz u 2016. godini povećan za 13%, a izvoz u EU za čak 30%, odnosu na 2015. Nažalost, izvoz hrvatskih proizvoda na CEFTA tržište i dalje slabi i manji je za 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni rezultati u 2016. u odnosu na 2015. godinu nešto su bolji. Dobro je to što je 2015. ostala rekordna godina po negativnoj bilanci od 969 milijuna eura.

Kako je u 2016. godini izvoz rastao brže od uvoza, negativna bilanca smanjena je za 100 milijuna eura. Uvezli smo roba vrijednost­i 2,614 milijarde eura, a izvezli roba vrijednost­i 1,745 milijarde eura. Pokrivenos­t uvoza izvozom u 2016. godini je 67%, za razliku od 2015. godine gdje je pokrivenos­t bila niža i iznosila 61%.

Ukupan uvoz se povećao za 4%, a onaj iz EU narastao je za čak preko 120 milijuna eura.

Naša glavna izvozna tržišta jesu Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovin­a, Mađarska, Srbija i Njemačka, dok su glavna uvozna tržišta Njemačka, Italija, Mađarska, Slovenija, Nizozemska i Poljska.

Slika uvoza i izvoza poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda Hrvatske najbolje ilustrira njihovu konkurentn­ost i dostatnost. Naravno, u formulu se mora uključiti prosječno niska kupovna moć prosječnog hrvatskog potrošača i njegove preferenci­je u smjeru kupnje proizvoda nižih cjenovnih kategorija, kažu u HGK.

Najviše uvozimo proizvoda u kategorija­ma mesa (325 milijuna eura), proizvoda na bazi žitarica i škroba (205 milijuna eura)... Izvozimo najviše proizvoda u kategorija­ma različitih prehramben­ih proizvoda (178 mln EUR), šećera i proizvoda od šećera (161 mln EUR), žitarica (150 mln EUR), riba (150 mln EUR)...

 ?? FOTOLIA ?? je na prvom mjestu hrvatskog izvoza poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda u prošloj godini
FOTOLIA je na prvom mjestu hrvatskog izvoza poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda u prošloj godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia